Opasnost od poplave u gradu Krivij Rih nakon što su ruski krstareći projektili pogodili vodocrpilište i branu

Krivij Rih, najveći grad u središnjoj Ukrajini s procijenjenim prijeratnim stanovništvom od 650 000, pogođen je sinoć s osam krstarećih projektila, rekli su dužnosnici. Riječ je o rodnom mjestu ukrajinskog predsjednika.

NOVO: Valentin Rezničenko, načelnik Vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti objavio je na Telegramu da je brana probijena na dva mjesta, ali da vodostaj ipak počinje opadati. Nove infromacije govore o tome da je ruska vojska koristila Iskander ili Kinžal projektile.

“Uništeno je vodocrpilište. Rijeka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od rijeke”, napisala je ukrajinska zastupnica Inna Sovsun na Twitteru. Raketni napadi pogodili su branu akumulacije Karačunov, rekao je Zelenski u video obraćanju objavljenom rano jutros. Vodovodni sustav nije imao “vojnu vrijednost” , a stotine tisuća civila svakodnevno ovise o njemu, rekao je.

U izvješću američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su snimke posljedica napada pokazale porast razine rijeke Ingulec za 2.5 metara.

Dužnosnici u gradu na jugu Ukrajine pozvali su mnoge stanovnike na evakuaciju, rekavši da ruski projektil koji je pogodio veliku branu akumulacije uzrokuje poplave. Kažu da je 112 kuća poplavljeno. Ugrožene su čak 22 ulice u dva okruga Krivij Riha, upozorio je gradski čelnik Oleksandr Vilkul. Dužnosnici su rekli da protok vode od 100 kubičnih metara u sekundi izvire iz pukotina, a razina vode u rijeci Ingulec opasno raste. Ukrajina je rekla da je napad osveta Rusije za njen nedavni protunapad, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like