Opća skupština UN-a dodaje ‘odgovornost’ pravu veta Vijeća sigurnosti

Opća skupština UN-a usvojila je u utorak rezoluciju kojom se od stalnih članova Vijeća sigurnosti zahtijeva da dođu pred skupštinu kako bi dali objašnjenje za korištenje prava veta. Rezolucija je usvojena konsenzusom, što znači da pojedine države članice nisu morale glasati, izvještava Anadolu Agency.

Pravo veta pet stalnih članica Vijeća sigurnosti — Kine, Francuske, Rusije, UK-a i SAD-a – omogućuje im da pojedinačno odbiju bilo koju rezoluciju Vijeća ako to odluče. Od njih se kroz povijest nije tražilo da opravdaju bilo kakav veto koji su stavili.

No, upravo usvojena rezolucija automatski saziva Opću skupštinu ako bilo koja stalna članica stavi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti. Ideja o dodavanju odgovornosti ovlasti veta nije nova, ali je dobila na snazi ​​zbog tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine.

Nedavno je Rusija stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je od Moskve zahtijevala da odmah prekine napad i povuče sve snage. Nacrt teksta iz veljače imao je potporu 11 od 15 država članica vijeća.

Rusija je najčešći korisnik veta. Prvi veto upotrijebio je Sovjetski Savez 1946. godine, a Rusija je do sada stavila veto na 120 rezolucija. Veto Kremlja posebno je izražen bio tijekom sukoba u Siriji 2011. godine. Kina je također stavila veto na rezolucije koje se tiču ​​Sirije, uključujući nacrte o uporabi kemijskog oružja i prekograničnoj isporuci pomoći. Nakon Rusije slijedi SAD, koji je do sada stavio veto na 82 rezolucije, od kojih se većina odnosi na Izrael. Velika Britanija i Francuska nisu koristile pravo veta od 1989. godine.

Rusija se oštro protivila rezoluciji, rekavši u dvorani Opće skupštine da veto ne treba provjeravati te da ovaj potez pokazuje „nedostatak spremnosti nekih članica Vijeća sigurnosti da slušaju i uzmu u obzir mišljenje drugih”.





“Veto je, naravno, krajnja mjera i koristi se u trenutku kada su druge mogućnosti iscrpljene”, rekao je zamjenik ruskog izaslanika pri UN-u Gennady Kuzmin.

Komentari

komentar





You may also like