Opća skupština UN-a pozvala Rusiju da Ukrajini plati ratnu odštetu

Opća skupština UN-a usvojila je u ponedjeljak rezoluciju kojom poziva Rusiju da plati odštetu Ukrajini zbog rata koji je Moskva pokrenula u veljači, prenosi Anadolu.

Rezolucija koju je donijelo 193-člano svjetsko tijelo također zahtijeva da se Rusija smatra odgovornom za svako kršenje međunarodnog prava u ili protiv Ukrajine. Devedeset i četiri zemlje, uključujući Tursku, glasale su za rezoluciju, dok je 14 glasalo protiv, a 74 su bile suzdržane. Rusija, Kina, Iran i Sirija bile su među članicama koje su se protivile rezoluciji.

Rezolucija također poziva na uspostavu “međunarodnog mehanizma” za nadoknadu štete, gubitka ili ozljede proizašle iz “međunarodno protupravnih radnji” Rusije protiv Ukrajine. Preporuča se stvaranje međunarodnog registra štete koji bi služio kao evidencija, u dokumentiranom obliku, dokaza i informacija o zahtjevima za štetu, gubitak ili ozljedu za sve dotične fizičke i pravne osobe, kao i za promicanje i koordinaciju prikupljanja dokaza.

Nije pravno obvezujuće

Rezolucije Opće skupštine nisu pravno obvezujuće, ali imaju političku težinu. Do danas je svjetsko tijelo donijelo četiri rezolucije kojima osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. Vijeće sigurnosti, najmoćnije tijelo UN-a, paralizirano je u poduzimanju radnji jer je Rusija jedna od pet ovlasti Vijeća s pravom veta.

“Prije sedamdeset i sedam godina Sovjetski Savez je tražio i dobio odštetu, nazivajući to moralnim pravom zemlje koja je pretrpjela rat i okupaciju. Danas Rusija, koja tvrdi da je nasljednica tiranije 20. stoljeća, čini sve što može kako bi izbjegla plaćanje cijene vlastitog rata i okupacije, pokušavajući izbjeći odgovornost za zločine koje čini”, rekao je ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergiy Kyslytsya Općoj skupštini. “Rusija će propasti, baš kao što ne uspijeva na bojnom polju.” Optužio je Rusiju za počinjenje zločina u Ukrajini, uključujući ubojstva, silovanja, mučenja, prisilne deportacije i pljačke, te je rekao da je vrijeme da se Rusija pozove na odgovornost.





Ruski izaslanik u UN-u nazvao je inicijativu “manjkavom”. “Kosponzori moraju shvatiti da bi usvajanje takve rezolucije izazvalo posljedice koje bi mogle izazvati bumerang protiv njih samih”, kazao je Vassily Nebenzia.

Izaslanik Europske unije pri UN-u Olof Skoog rekao je da je razaranje u Ukrajini ogromno kao rezultat namjernog gađanja infrastrukture, bolnica, škola i domova. Skoog je pozvao zemlje članice da Rusiju pozovu na odgovornost za njezina nezakonita djela i bezobzirno uništavanje.

UN će otvoriti raspravu o ruskim aneksijama u Ukrajini





 

 

Komentari

komentar

You may also like