OPEC: dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte do 2019. g. Nafta u petak već poskupjela

Na zasijedanju država članica OPEC-a i najvećih država proizvođača nafte izvan tog kartela na čelu s Rusijom, održanom u četvrtak u Beču, dogovoreno je produljenje smanjenja proizvodnje nafte do kraja 2018. godine. O tome je kartel objavio službeno priopćenje, u kojem je, između ostalog, navedeno kako će se proizvodnja ograničiti za 1,8 milijuna barela dnevno do prosinca 2018.g. Također se navodi kako OPEC može usvojiti „daljnje odluke“ u namjeri uravnoteženja ponude i potražnje na naftnom tržištu.

„Trajanje Deklaracije o suradnji produžuje se na čitavu 2018. godinu, od siječnja do prosinca 2018.g., članice OPEC-a i sudionice u sporazumu izvan organizacije obećavaju potpunu provedbu postignutih dogovora sukladno usuglašenim promjenama količina proizvodnje. …, u lipnju 2018.g. bit će razmotrena mogućnost usvajanja daljnjih odluka u skladu s tržišnim uvjetima i napretkom postignutim glede uravnoteženja naftnog tržišta“, navedeno je u jučerašnjoj izjavi OPEC-a, po završetku sastanka u austrijskom glavnom gradu.

Također treba navesti i da je odaslan signal o mogućem ranijem završetku važenja ovog sporazuma u slučaju „pregrijavanja“ tržišta.

Nakon jučerašnjeg sporazuma nije trebalo dugo čekati na njegov učinak. U petak, 1. prosinca, do 5:30 sati, cijena fjućersa nafte tipa Brent za mjesec veljaču, na londonskoj burzi ICE Futures skočila je za 0,34% i iznosi 62,84 dolara za barel.

Cijena siječanjskih fjućersa za naftu WTI na njujorškoj elektronskoj trgovinskoj burzi (NYMEX) porasla je za 0,28% i iznosi $57,56 za barel.

Prethodno su analitičari izjavili, kako je prolongacija navedenog sporazuma OPEC+ na još 9 mjeseci već učitana u cijene nafte.

Tijekom studenog, nafta sorte Brent poskupjela je približno za 3,6%, a WTI za 5,6%, jer su trejderi podstrekivali rast cijena u očekivanju produljenja sporazuma i za razdoblje nakon ožujka 2018.g., do kada je važio prethodni sporazum OPEC+.

Saudijski ministar za naftu Halid al-Falih je izjavio, kako je uranjeno govoriti o izlasku iz sporazuma još najmanje nekoliko idućih kvartala, jer svijet ulazi u zimsko razdoblje niske potražnje. Prema njegovim riječima, OPEC će razmotriti dosegnuti napredak na svom slijedećem redovitom zasijedanju u lipnju iduće godine.

OPEC demonstrira „čvrstu privrženost normalizaciji zaliha“ nafte … „što snizuje rizik neočekivanih iznenađenja isporuka i prevelikog smanjenja zaliha“, smatraju analitičari Goldman Sachs-a.

Geopolitika.News podsijeća: prvi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte OPEC+ (članice OPEC-a + najveći svjetski proizvođači nafte izvan tog kartela), postignut je krajem 2016.g. i uključivao je smanjenje dnevne proizvodnje ukupno 8 zemalja potpisnica za 1,8 milijuna barela u usporedbi s razinom dnevne proizvodnje iz listopada iste godine. U svibnju 2017.g. sporazum je produljen na još 9 mjeseci, ali su potpisnici već tada izjavljivali kako je za stabilizaciju tržišta nužno produljenje sporazuma do kraja 2018. godine.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like