OPEC+ dogovorio nastavak smanjenja proizvodnje

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, poznati kao OPEC+, složili su se u nedjelju da će se pridržavati svog cilja smanjenja proizvodnje nafte za 2 milijuna barela dnevno (bpd), javlja Anadolu.

Odluka je donesena na 34. ministarskom sastanku OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a s ciljem “stabilizacije globalnih tržišta nafte”, navodi se u priopćenju.

Sastanak je održan putem videokonferencije samo dan prije stupanja na snagu europske zabrane izvoza ruske sirove nafte morem i kontroverzne gornje granice od 60 dolara po barelu ruske nafte. OPEC+ ponovno je potvrdio da je odluka donesena u listopadu o smanjenju proizvodnje za 2 milijuna bpd “isključivo vođena tržišnim razmatranjima, a retrospektivno su je sudionici na tržištu prepoznali kao nužan i ispravan smjer djelovanja prema stabilizaciji globalnih tržišta nafte”. Iako je sljedeći ministarski sastanak skupine zakazan za 4. lipnja, njezin Zajednički ministarski nadzorni odbor (JMMC), koji se sastaje svaka dva mjeseca, može zatražiti sastanak na ministarskoj razini „kako bi se poduzele hitne dodatne mjere za rješavanje tržišnih kretanja i podupiranje ravnoteže tržišta nafte i njegovu stabilnost ako bude potrebno”, stoji u priopćenju.

OPEC+ je prethodno smanjio dnevnu proizvodnju sirove nafte za približno 10 milijuna barela u travnju 2020. zbog oštrog pada potražnje uslijed pandemije COVID-19. Kako su se globalna gospodarstva i potražnja za naftom počeli oporavljati, grupa je počela postupno povećavati proizvodnju od travnja 2021.

Europske sankcije

EU će od ponedjeljka uvesti sankcije na uvoz ruske sirove nafte morem s ciljem obuzdavanja ruskog gospodarstva usred tekućeg sukoba s Ukrajinom.





U skladu s odlukom donesenom 3. lipnja, blok će obustaviti uvoz ruske sirove nafte, unatoč velikoj ovisnosti o ruskim ugljikovodičnim proizvodima. EU će također od 5. veljače prestati kupovati naftne derivate iz Rusije. EU je uvozio 2,4 milijuna bpd sirove nafte i 1,4 milijuna bpd naftnih proizvoda iz Rusije prije nego što je 24. veljače izbio rat u Ukrajini. Uz ove zabrane uvoza, zemlje EU-a i G7 složile su se uvesti ograničenje cijene od 60 dolara po barelu za izvoz ruske nafte morskim putem, što također stupa na snagu u ponedjeljak i bit će revidirano svaka dva mjeseca. Strane će osigurati da ruska gornja cijena bude postavljena najmanje 5% ispod tržišne cijene sirove nafte.

Sankcije EU-a također uključuju zabranu pružanja osiguranja ili drugih usluga za brodove koji prevoze rusku naftu. Većina tih osiguravajućih društava ima sjedište u EU-u ili Ujedinjenom Kraljevstvu. Cilj sankcija je ograničiti tržišta na kojima je Rusiji dopušteno trgovati. Usluge dostave i osiguranja dopušteni su samo za tankere koji prevoze rusku naftu kupljenu po gornjoj ili nižoj cijeni od 60 USD po barelu.

Šef OPEC-a tvrdi da naftni sektor treba ulaganja od 12 bilijuna dolara do 2045.





 

 

Komentari

komentar

You may also like