OPEC+ na najkraćem sastanku u povijesti srezao rizike oko nafte

Ukidanje sankcija Iranu koje prijeti pojavom viška nafte na tržištu, neizvjesnost oko pandemije Covida 19, globalni oporavak gospodarstva, iscrpljenost zaliha nafte, trgovanje naftom iznad 70 dolara po barelu, politika klimatske neutralnosti i td. sve su redom čimbenici koji su potaknuli potrebu za novi sastanak članica OPEC+, kojeg čine tradicionalne članice „kartela“ OPEC i nekoliko drugih najvećih proizvođača nafte izvan njega, prije svih Rusije.

Taj je, najkraći sastanak u svojoj povijesti, održan posredstvom videokonferencije, brzinom munje srezao sve rizike kroz odluku njegovih sudionika da zadrže rezanje proizvodnje i pričekaju daljnji razvoj stanja. Pri tom su zadovoljni su što se naftom nakon dugo vremena opet trguje po cijeni većoj od 70 dolara

OPEC + već godinu dana provodi politiku smanjene proizvodnje nafte s ciljem obnove njezinih cijena koje su početkom prošle godine, na vrhuncu pandemije dosegnule povijesno niske razine. Prema navodina Blomberga, sada se tržište nafte kreće prema nestašici sirovina.

Ipak, sudionici ministarskog sastanka OPEC + nisu napustili ranije uvedene proizvodne kvote i na sastanku od 25 minuta odlučili su se ograničiti na povećanje proizvodnje za 841 tisuću barela dnevno u srpnju. Dalje, sudionici transakcije planirali su zadržati proizvodnju na istoj razini do travnja 2022. godine. Međutim, na sastanku 1. srpnja možda će se i predomisliti u kontekstu globalnog gospodarskog oporavka, objavio je Bloomberg.

Tako saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman kaže slijedeće: “Potražnja pokazuje znakove oporavka. Ali, vjerovat ću u potrebu za povećanjem zaliha kad to vidim.”

Glavni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo istodobno je primijetio da je novi koronavirus nepredvidljivi neprijatelj i da mutacije i dalje predstavljaju prijetnju.
Analitičari predviđaju da bi Iran, ako mu se ukinu sankcije, mogao povećati proizvodnju s 2,4 milijuna barela dnevno na 4 milijuna, a to će postati ozbiljan pritisak na tržište. Izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol rekao je da će se situacija s nestašicom nafte razjasniti sljedeći mjesec, ali bez dodatnih zaliha cijene će i dalje rasti: „Jedno je jasno. Ako se zadrži trenutačna politika (OPEC +) i rast potrošnje bude snažan u SAD-u, Kini i Europi, vidjet ćemo sve veći jaz između ponude i potražnje.”

Rast cijena nafte također potiče globalni trend ubrzane „dekarbonizacije“ gospodarstva. U svom je planu Međunarodna energetska agencija (IEA) predložila zaustavljanje ulaganja u projekte nafte i plina ove godine kako bi se postigli naznačeni ciljevi 2050. godine. Ministar energetike Saudijske Arabije rekao je na sastanku OPEC + izjavio kako se čini da je taj dokument preuzet iz filma “La La Land”. I čelnik Engleske banke Andrew Bailey upozorio je na ozbiljne inflacijske rizike od dekarbonizacije koja bi krenula putom nereda.

 “To se događa kada proizvođači energije prestanu ulagati, a potražnja ostane visoka: spot cijene ugljena (Newcastle, 6000 kcal) porasle su ovog tjedna na rekordno visoku razinu u posljednjih deset godina – 123 dolara po toni”, napisao je na Twitteru Bloombergov komentator za energetiku Javier Blas.

 

Komentari

komentar
You may also like