OPEC ne uspijeva proizvoditi nafte koliko su dogovorili

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ne drži se planiranog povećanja proizvodnje nafte u studenom u okviru sporazuma OPEC+, pokazalo je istraživanje Reutersa. Prema istraživanju objavljenom jučer, proizvodnja sirove nafte grupe porasla je za 220 000 barela dnevno, što je 13% manje od porasta koji je OPEC prvotno ponudio.

Prema sporazumu OPEC+ postignutom ranije ove godine, 10 država članica OPEC-a trebalo je povećati svoju kombiniranu proizvodnju za 254 000 barela dnevno svaki mjesec, dok saveznici bloka koji nisu članice, uključujući Rusiju, trebaju pridonijeti s još 146 000 barela dnevno.

Ukupno povećanje opskrbe OPEC+ trebalo bi doseći ukupno 400 000 barela dnevno do sljedeće godine, sve dok proizvodnja nafte ne dosegne brojke prije pandemije. Međutim, prema istraživanju, neke članice OPEC-a nemaju kapacitete veću proizvodnju. Dok su glavni proizvođači OPEC-a Saudijska Arabija i Irak ispoštovali svoje kvote za povećanje proizvodnje u studenom, Angola, Gabon i Ekvatorijalna Gvineja nisu uspjeli crpiti više nafte. Proizvodnja u Angoli pala je za 50 000 barela dnevno, a izvoz je pao na rekordno niske razine, djelomično i zbog problema s tankerskim transportom.

OPEC+ će se sastati u četvrtak kako bi procijenio tržište i odlučio o razinama proizvodnje za siječanj. Stručnjaci kažu da bi nedavno najavljeno oslobađanje strateških rezervi nafte od strane SAD-a i pet drugih velikih zemalja potrošača nafte moglo natjerati grupu da smanji povećanje proizvodnje, jer bi dodatna proizvodnja mogla prouzročiti višak sirove nafte početkom sljedeće godine.

Cijene nafte porasle su za više od 3% uoči sastanka OPEC+, nadoknadivši neke od velikih gubitaka ranije ovog tjedna. Na Brentu je cijena narasla za 4,4% u odnosu na prošli tjedan i sada je nešto više od 72 dolara za barel, dok je američki West Texas Intermediate (WTI) zabilježio porast cijene od 4,3% i sada je 69 dolara po barelu.


Komentari

komentar





You may also like