OPEC+ odobrio maleno povećanje proizvodnje nafte u znak odbijanja Bidena

OPEC+ bi trebao povećati svoj cilj proizvodnje nafte za 100 000 barela dnevno, količinu za koju su analitičari rekli da je uvreda za američkog predsjednika Joea Bidena nakon njegovog putovanja u Saudijsku Arabiju gdje je od čelnika grupe proizvođača zatražio da proizvode više kako bi pomogli Sjedinjenim Američkim Državama i globalnoj ekonomiji, izvještava Reuters.

Povećanje, jednako 86 sekundi dnevne globalne potražnje za naftom, slijedi nakon višetjednih nagađanja da će Bidenovo putovanje na Bliski istok i Washingtonovo odobrenje za prodaju raketnog obrambenog sustava Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima donijeti više nafte na svjetsko tržište. “To je tako malo da je besmisleno. S fizičkog stajališta, to je marginalni ispad. Kao politička gesta, to je gotovo uvredljivo”, rekao je Raad Alkadiri, direktor za energiju, klimu i održivost u Eurasia Groupu. Povećanje od 100 000 bpd bit će jedno od najmanjih otkako su OPEC-ove kvote uvedene 1982. godine, pokazuju podaci OPEC-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, grupa poznata kao OPEC+ koja je osnovana 2017., povećavali su proizvodnju za oko 430 000-650 000 bpd mjesečno, dok su poništavali rekordna smanjenja opskrbe uvedena nakon pandemije. Međutim, borili su se da postignu pune ciljeve jer je većina članica iscrpila svoj potencijal proizvodnje nakon godina nedovoljnog ulaganja u nove kapacitete. U kombinaciji s poremećajima povezanim s ruskom invazijom na Ukrajinu u veljači, nedostatak rezervnih opskrba uzrokovao je rast cijena na energetskom tržištu i potaknuo inflaciju.

Popravak veza

Inflacija u SAD-u, najviša u posljednjih 40 godina, mogla bi predstavljati prijetnju Bidenovom rejtingu osim ako cijene benzina ne padnu. Predsjednik je prošlog mjeseca otputovao u Rijad kako bi popravio odnose sa Saudijskom Arabijom, koji su propali nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija prije četiri godine.

Saudijski de facto vladar, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, kojeg su zapadne obavještajne službe optužile da stoji iza ubojstva Kashoggija – što on poriče – također je putovao u Francusku prošlog mjeseca u sklopu napora da se ponovno izgrade veze sa Zapadom. Washington je u utorak odobrio prodaju obrambenih raketnih sustava u vrijednosti od 5,3 milijarde dolara UAE-u i Saudijskoj Arabiji, ali tek treba povući svoju zabranu prodaje ofenzivnog oružja Rijadu.





OPEC+, koji će se sljedeći put sastati 5. rujna, objavio je u priopćenju da ograničeni slobodni kapaciteti zahtijevaju da se koriste s velikim oprezom kao odgovor na ozbiljne poremećaje u opskrbi. Također se navodi da će kronični nedostatak ulaganja u naftni sektor utjecati na odgovarajuću ponudu kako bi se zadovoljila rastuća potražnja nakon 2023. godine. Izvori unutar OPEC+, koji su željeli ostati anonimni, također su naveli potrebu za suradnjom s Rusijom kao dijelom šire skupine OPEC+. Izvori tvrde da je odluka namijenjena smirivanju SAD-a te da je povećanje maleno kako ne bi uznemirili Rusiju.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, cijene nafte porasle su na najviše u 14 godina. Do rujna je OPEC+ trebao ukinuti sva rekordna smanjenja proizvodnje koja je proveo 2020. kao odgovor na utjecaj pandemije. No, do lipnja je proizvodnja OPEC+ bila gotovo 3 milijuna barela dnevno ispod njegovih kvota jer su sankcije nekim članicama i niske investicije drugih osakatile njihovu sposobnost povećanja proizvodnje.

Vjeruje se da samo Saudijska Arabija i UAE imaju rezervne kapacitete. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da mu je rečeno da Saudijska Arabija i UAE imaju vrlo ograničenu sposobnost povećanja proizvodnje nafte.





Saudijski prijestolonasljednik tvrdi da će nerealna energetska politika dovesti do veće inflacije

Komentari

komentar

You may also like