OPEC poručio Europskoj uniji da ne može nadomjestiti rusku naftu

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je poručila Europskoj uniji da bi sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle stvoriti jedan od najgorih šokova u opskrbi naftom u povijesti. Istaknuli su da tolike količine neće biti moguće nadomjestiti i da (OPEC) neće povećavati proizvodnju, prenosi Reuters.

Dužnosnici Europske unije u Beču su održali razgovore s predstavnicima Organizacije zemalja izvoznica nafte nakon poziva toj skupini na povećanje proizvodnje. Još jedan od razloga susreta je navodni plan Europske unije za sankcioniranje ruske nafte.

“Mogli bismo potencijalno vidjeti gubitak od više od 7 milijuna barela dnevno (bpd) izvoza ruske nafte i drugih tekućina, kao rezultat sadašnjih i budućih sankcija ili drugih dobrovoljnih radnji”, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo, javlja Reuters.

“S obzirom na trenutnu potražnju, bilo bi gotovo nemoguće nadomjestiti gubitak u ovoliko velikim količinama.”

Europska unija je na sastanku ponovila svoj poziv zemljama proizvođačima nafte da razmotre mogu li povećati isporuke kako bi pomogle u hlađenju rastućih cijena nafte, rekao je dužnosnik Europske komisije za Reuters.

Predstavnici EU također su istaknuli da OPEC ima odgovornost osigurati uravnotežena tržišta nafte, rekao je dužnosnik.
OPEC se opirao pozivima Sjedinjenih Država i Međunarodne agencije za energiju da proizvode više sirove nafte kako bi se ohladile cijene, koje su prošlog mjeseca dosegle vrhunac u 14 godina nakon što su Washington i Bruxelles uveli sankcije Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na sastanku s OPEC-om, EU je rekla da bi OPEC mogao osigurati veću proizvodnju iz svojih slobodnih kapaciteta. Ipak, Barkindo je rekao da je trenutno vrlo nestabilno tržište rezultat “ne-temeljnih čimbenika” koji su izvan kontrole OPEC-a, što je znak da skupina neće povećavati proizvodnju.

OPEC+, koji se sastoji od OPEC-a i drugih proizvođača, uključujući Rusiju, povećat će proizvodnju za oko 432.000 barela dnevno u svibnju, kao dio postupnog povlačenja smanjenja proizvodnje napravljenih tijekom najgore pandemije COVID-19.

Sastanak predstavnika Europske unije i OPEC-a u ponedjeljak poslijepodne bio je posljednji u dijalogu koji je pokrenut između dviju strana 2005. godine.

Ruska nafta dosad je isključena iz sankcija EU. No, nakon što su se članice Europske unije prošlog tjedna složile oko paketa sankcija za ruski ugljen – prvi koji je ciljao na opskrbu energentima – neki visoki dužnosnici EU rekli su da bi nafta mogla biti sljedeća.

Europska komisija izrađuje prijedloge za naftni embargo Rusiji, rekli su ministri vanjskih poslova Irske, Litve i Nizozemske u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, iako nije bilo sporazuma o zabrani ruske nafte, javlja Reuters.
Australija, Kanada i Sjedinjene Države, koje se manje oslanjaju na rusku opskrbu nego Europa, već su zabranile kupnju ruske nafte.

Zemlje EU-a podijeljene su oko toga trebaju li slijediti njihov primjer, s obzirom na njihovu veću ovisnost i potencijal da taj korak potakne već visoke cijene energije u Europi.

Europska unija očekuje da će se upotreba nafte na kontinentu smanjiti za 30% do 2030., u odnosu na razine iz 2015., u skladu s planiranom politikom borbe protiv klimatskih promjena – iako bi kratkoročno, embargo pokrenuo nalet na zamjenu ruske nafte alternativnim zalihama.

Komentari

komentar

You may also like