OPEC+ produljio sporazum o proizvodnji nafte do 2022.

Države proizvođači nafte okupljene u savezu OPEC + (čine ga stalne članice OPEC-a i najveće zemlje-proizvođači nafte izvan tog kartela) produžile su sporazum o ograničenju proizvodnje nafte do kraja 2022. godine, navodi se u njihovom priopćenju nakon današnjeg ministarskog sastanka u Beču .

Zemlje su se posebno dogovorile da će, počevši od kolovoza, povećavati ukupnu proizvodnju nafte za 400 tisuća barela dnevno svakog mjeseca dok se ne iscrpi trenutačna granica od 5,8 milijuna barela. Pretpostavlja se da će se iz ograničenja moći izvući do kraja rujna sljedeće godine.

Glavna prepreka sklapanju sporazuma bilo je pitanje povećanja osnovne razine proizvodnje za UAE, navode RIA Novosti. Sada je ona definirana na 3,168 milijuna barela dnevno, a Emirati su inzistirali na povećanju na 3,8 milijuna. Kao rezultat toga, zemlje OPEC + dogovorile su se od svibnja 2022. povećati bazu za UAE za oko 330 tisuća barela dnevno, a za Kuvajt – za 150 tisuća barela.

Uz to, savez se dogovorio da poveća bazu za Rusiju i Saudijsku Arabiju (najveći svjetski proizvođači nafte) – do 11,5 milijuna barela dnevno.

Trenutni sporazumi OPEC + na snazi ​​su od svibnja 2020. Tada je, zbog pada potražnje za naftom izazvanog pandemijom COVID-19, ta udruga smanjila proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno. Kako se situacija stabilizirala, limiti su prilagođeni i sada iznose 5,76 milijuna barela.

Sljedeći sastanak OPEC + zakazan je za 1. rujna.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like