OPEC+ se ne boji omikrona i povećava proizvodnju nafte

Najveći svjetski proizvođači nafte iz platforme OPEC+ (u koju nisu uključene SAD i Norveška) povećavaju proizvodnju usprkos strahovima da bi novi soj koronavirusa omikron mogao potaknuti novo širenje pandemije Covid-19 i dramatično smanjiti potražnju za „crnim zlatom“.

Savez najvećih zemalja proizvođača nafte OPEC+, nastavlja proizvoditi manje nafte nego prije pandemije. Ukupna razina realizacije dogovora OPEC+ za usporavanje rasta proizvodnje, u listopadu je iznosila 116%.

Tržišne rezerve nafte u svijetu su 174 milijuna barela ispod petogodišnjeg prosjeka, izjavio je jučer potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za TV Russia 24 nakon sastanka OPEC+.

Ministri zemalja OPEC+  objavili su rezultate sastanka: zadržan je ranije odobreni plan za obnovu proizvodnje nafte od 400 tisuća barela dnevno – od 1. prosinca i ponovno od 1. siječnja. Tada će savez procijeniti situaciju. Tržište je očekivalo da će OPEC+ promijeniti plan i smanjiti povećanje proizvodnje nakon što je SAD odlučio koristiti naftu iz svojih rezervi za potrebe tržišta i zbog pojave nove varijante COVID-19.

OPEC+ je zabrinut zbog nedostatka nafte na tržištu. “Vidimo da su rezerve pale na razinu ispod petogodišnjeg prosjeka za 174 milijuna barela”, rekao je bivši ministar energetike, a sadašnji potpredsjednik vlade Ruske Federacije.

Na sastanku se raspravlja o jačanju pandemije zbog “omikrona” –  koja može srušiti cijene i proizvodnju na katastrofalno niske razine kako je to bilo u proljeće 2020., ali OPEC + u tome ne vidi prijetnju.





Trenutačno sigurno nemamo određene objektivne pokazatelje kako bismo promijenili ranije donesene odluke, kazao je Novak.

Sortom nafte brent sada se trguje po cijeni od cca 70 dolara za barel.

OPEC+ planira postupno ukloniti sva ograničenja proizvodnje do kraja rujna 2022. godine.





 

Komentari

komentar

You may also like