‘Operacija mobilizacija’: Britanska vojska će se mobilizirati kako bi ‘spriječila rat’ u Europi

Britanska vojska će se mobilizirati “kako bi se suočila s novom prijetnjom s kojom se suočavamo” nakon što je Rusija upotrijebila silu da oduzme teritorij od Ukrajine i “kako bi spriječila rat” u Europi, rekao je u utorak načelnik vojske, izvještava Reuters.

U govoru na Royal United Services Institute (RUSI), britanski načelnik Glavnog stožera general Patrick Sanders izjavio je kako oružane snage zemlje moraju biti spremne spriječiti širenje kopnenog rata u Europi. Sanders je rekao da su razmjeri rata u Ukrajini “bez presedana”, tvrdeći da ruska vojska ima 33 000 mrtvih, ranjenih, nestalih ili zarobljenih, a stopa žrtava ukrajinskih branitelja iznosi 200 dnevno. General je također izjavio da je zbog ruskog “namjernog ciljanja” ubijeno 4700 civila, a 8 milijuna izbjeglica je u pokretu.

Kazao je: “Sve godine u uniformi nisam poznavao tako jasnu prijetnju principima suvereniteta i demokracije i slobode života bez straha od nasilja kao što je brutalna agresija predsjednika (Vladimira) Putina i njegovih ekspanzionističkih ambicija.”

“Vjerujem da živimo kroz razdoblje povijesti jednako važno kao ono što su živjeli naši preci prije 80 godina. I sada kao i tada, naši će izbori imati nerazmjeran učinak na budućnost.” Sadašnju situaciju Sanders je usporedio s vremenom prije Drugog svjetskog rata. “Ovo je naš trenutak iz 1937. Nismo u ratu, ali moramo djelovati brzo kako ne bismo bili uvučeni u njega zbog neuspjeha obuzdavanja teritorijalnog širenja.”

U svom prvom glavnom govoru otkako je preuzeo dužnost načelnika vojske, Sanders je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da osigura da britanska vojska odigra svoju ulogu u sprječavanju rata”. Ustvrdio je: “Dakle, od sada će vojska imati jedinstven fokus na mobilizaciji kako bi se suočila s današnjom prijetnjom i time spriječila rat u Europi.”

“Ovo nije žurba u rat… to je umjesto toga ubrzanje najvažnijih dijelova budućih vojnika, hrabar program modernizacije, prelazak na pozicijsku strategiju, povećan fokus na pripravnost i kombiniranu obuku u široj institucionalnoj obnovi koja stvara kulturu koja je potrebna za pobjedu.”





“Dat ćemo joj ime Operacija mobilizacija, a bit će primarni fokus vojske u narednim godinama.” Sanders je rekao da će se mobilizacija realizirati pod četiri glavna naslova, a to su jačanje spremnosti, ubrzanje modernizacije, promišljanje ratne taktike i pregled strukture vojske.

 

Komentari

komentar





You may also like