Operacija protiv talijanske “Ndranghete” zahvatila četiri europske zemlje

Talijanski borci protiv mafije izveli su opsežnu akciju protiv poznate kalabrijske kriminalne (mafijaške) organizacije ‘Ndrangheta. Uhićenja kriminalaca izvršena su po cijeloj Italiji, kao i u nekim regijama Njemačke, Španjolske i Rumunjske, prenosi TASS.

Specijalna policijska operacija usmjerena je protiv aktivnih osoba koje “rade” u sferi kontrole međunarodne trgovine drogom. Također je utvrđeno da su mafijaši oduzeli nekretnine vrijedne više milijuna eura, a svi bankovni računi su im zamrznuti.

Torinsko tužiteljstvo tu je operaciju već opisalo kao vidljivi udarac za ‘Ndranghetu.

‘Ndrangheta, je jedna od najvećih kriminalnih organizacija na svijetu (uz nju su, s područja Italije najpoznatije još i sicilijanska “Cosa Nostra” i napuljska “Camorra”). Njezina glavna “baza” nalazi se u najsiromašnijoj regiji Italije – Kalabriji. Istodobno, “Ndrangheta” kontrolira veći dio europskog tržišta kokaina – koji godišnje mafiji najsiromašnije talijanske regije osigurava nestvarnih gotovo 50 milijardi eura prihoda. Iako ‘Ndrangheta, nije ni približno toliko poznata kao sicilijanska Cosa Nostra i napuljska Camorra, jedna je od najmoćnijih (ali i najokrutnijih) kriminalnih organizacija na svijetu: Institut za istraživanje Eurispes procjenjuje njezine prihode iz 2007. na 47 milijardi eura.

Međunarodni investitori su od 2015. do 2019.g. kupili čak 1 milijardu eura obveznica koje su osigurane prihodima utjecajnog mafijaškog sindikata u Italiji.

‘Ndrangheta objedinjuje stotine autonomnih klanova, bavi se velikom proizvodnjom i prodajom narkotika, pranjem novca, reketom, prostitucijom, trgovinom robljem i krijumčarenjem oružja. Godišnje zarađuje nevjerojatnih 44 milijarde eura. U jednoj od zadnjih operacija oko uhićenja njezinih članova sudjelovalo je oko 3 tisuće specijalaca i karabinjera.

O kolikoj moći te mafijaške organizacije se radi možete pročitati i iz našeg izvrsnog članka na tu temu, na poveznici ispod teksta.

Svemoćna mafija: Strani investitori uložili u obveznice talijanske mafije!

Komentari

komentar

You may also like