Opet američko zakuhavanje: Rusija se priprema za napad, trebalo bi im 48 sati za osvajanje Kijeva

Rusija je pojačala pripreme za sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, ali nije jasno je li se Moskva odlučila na takav korak, rekli su američki dužnosnici citirajući  procjene obavještajnih izvora, prenosi AFP.

Rusija je nagomilala oko 110 000 vojnika duž granice sa svojim zapadnim susjedom, ali američke obavještajne službe nisu određene u pogledu toga je li se predsjednik Vladimir Putin odlučio na invaziju, prema dužnosnicima koji su proteklih dana izvješćivali članove Kongresa i europske saveznike. Ipak, američki mediji svako malo spominju napad, a poznati medij Bloomberg prekjučer je, navodno slučajno, objavio naslov “Rusija napada Ukrajinu”.

Dužnosnici su upozorili zastupnike da se ruske snage na granici povećavaju brzinom koja bi Putinu dala vojnu moć potrebnu za invaziju punog razmjera, a to je oko 150 000 vojnika koji bi uz granicu mogli biti raspoređeni do sredine veljače. Trenutno je ruska spremnost za napad na oko 70 posto, dodaju. Rekli su da Putin želi sve moguće opcije na raspolaganju: od ograničene kampanje u proruskoj regiji Donbasu u Ukrajini do invazije punog razmjera. Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu.

Ako se Moskva ipak odluči za napad punog razmjera, ruski vojnici mogli bi zauzeti glavni grad Kijev i svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskija u roku od 48 sati, rekli su dužnosnici. Procijenili su da bi u takvom napadu smrtno stradalo 25 000 do 50 000 civila, zajedno s 5000 do 25 000 ukrajinskih vojnika te 3000 do 10000 ruskih vojnika. To bi također moglo izazvati masovna raseljavanja izbjeglica: od milijun do pet milijuna ljudi, uglavnom u Poljsku, dodali su dužnosnici.

Komentari

komentar

You may also like