Opet grčko-turski sukobi: “Izbjeglice na moru pale se benzinom”

Odnosi između Atene i Ankare nikako da dođu na „zelenu granu“ i krenu prema fazi stabilizacije. Nakon što smo jučer izvijestili o incidentu, u kojemu je turski vojni brod iz turskog kontinentalnog šelfa protjerao francuski istraživački brod i grčku fregatu koja je bila u njegovoj pratnji, danas stižu nove uznemirujuće vijesti.

Turski medij Yeni Şafak, u utorak, 20. travnja, navodi kako je turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) nazvala nedavne izjave grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa “bezobraznim i pristranim”.

“Izuzetno fanatične optužbe Nikosa Dendiasa prošlog tjedna protiv našeg naroda istaknut će se u diplomatskoj povijesti kao primjer nedostatka pristojnosti”, izjavio je jučer Omer Čelik, glasnogovornik AKP-a.

Podsjetimo o čemu se, zapravo, radi: grčki šef diplomacije Nikos Dendias prošlog se četvrtka sukobio s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, koja je počela s nadom u poboljšanje odnosa ali je brzo prerasla u oštre optužbe s obje strane.

Nastojeći ublažiti višemjesečne napetosti oko teritorijalnih sporova na Sredozemlju, Dendias je izrazio potporu težnjama Turske za pridruživanjem Europskoj uniji, ali je i rekao da će svako kršenje grčkog suvereniteta biti “kažnjeno”.

Grčki ministar vanjskih poslova izjavio je kako je stav Atene o Egejskom moru poznat i jasan, podsjetivši na “stotine kršenja grčkog zračnog prostora” od strane turskih zrakoplova.





“Turska neprestano krši međunarodno pravo. Nakon veljače i ožujka 2020. (kada su tisuće migranata pokušale probiti granicu prema Grčkoj, op.GN.) Turska ne može podučavati Grčku”, rekao je.

Ove su riječi razljutile njegovog turskog kolegu Mevluta Cavusoglu koji ih je nazvao „neprihvatljivim optužbama“, kazao da je Dendias „prešao granicu“ i da bi, ako Grčka razgovara o Ugovoru iz Lozane iz 1923. godine, trebala demilitarizirati svoje otoke. Podsjetio je, također, kako Turska nije priznala grčki zračni prostor od 10 milja.

Vratimo se opet spomenutom turskom mediju. On danas piše, da je, što se tiče “kontroverzne” politike Atene prema tražiteljima azila u Europi, Omer Čelik također optužio grčku obalnu stražu da je pokušala “potopiti i spaliti tražitelje azila” i “odbaciti” više od 80.000 izbjeglica tijekom posljednje tri godine.





Prošle subote, 17. travnja, turska obalna straža priopćila je da je poslala timove za spašavanje 41-og izbjeglice kraj obale Izmira, uključujući i one s opeklinama na nogama. Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu kasnije je na Twitteru objavio da grčke snage “pokušavaju spaliti ljude polijevajući ih benzinom”.

Grčke reakcije na ove optužbe još nema, ali ne sumnjamo da će ih Atena negirati.

 

 

Komentari

komentar

You may also like