Opet se odgađa potpisivanje „krnjeg“ trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine

Američki predsjednik Donald Trump i kineski čelnik Xi Jinping najvjerojatnije se neće susresti niti ovoga mjeseca radi potpisivanja prvog dijela trgovinskog sporazuma, o čemu su se dvije strane već bile načelno dogovorile.

Naime, dvojica vođa najvećih svjetskih gospodarstava trebala su se susresti na summitu Azijsko-Tihooceanske regije u Čileu, ali je on odgođen zbog dugotrajnih i snažnih protuvladinih prosvijeda u toj zemlji. O drugom mjestu za njihov susret Peking i Washington se nisu uspjeli dogovoriti iako su za to bile predviđene različite zemlje: od  Europe (Švicarska, Švedska) do Azije.

Podsjećamo: američka administracija i sam Trump osobno, u više su navrata izjavljivali kako će tzv. prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biti potpisana u studenom ove godine. Taj, da ga tako nazvem – „krnji“ sporazum, zapravo je pokušaj svojevrsnog izlaska iz pat pozicije u kojoj su se pregovori našli kada je riječ o ključnim pitanjima iz međusobnih trgovinskih odnosa tj. u njihovoj sveobuhvatnoj varijanti. On bi, sada, u svrhu političkog imidža itekako dobro došao i jednoj i drugoj strani, ali prije svega Donaldu Trumpu s obzirom na američku predsjedničku kampanju koja je u punom zamahu (i u kojoj Trump namjerava osigurati i drugi mandat), kao i neugodnih političkih napada, uključno i pokrenutog procesa opoziva, koje Trump trpi od strane oporbe iz redova demokratske stranke.

Komentari

komentar

You may also like