Srušen portal Russia Today: Hakerska skupina Anonymous objavila cyber rat ruskoj vladi

Nelokalizirani hakerski kolektiv Anonymous onemogućio je sinoć pristup nekoliko internetskih stranica ruske vlade, uključujući državni medij Russia Today, prenosi ABC News.

Skupina Anonymous je sinoć oko 22 sata objavila službeni cyber rat ruskoj vladi. Objavili su da su pokrenuli cyber operacije koje su nakratko srušile rt.com, kao i internetske stranice Kremlja, ruske vlade i ruskog ministarstva obrane. Iz portala Russia Today (rt.com) su potvrdili da se napad dogodio, rekavši da su neke stranice usporene, dok su druge isključene na “dulje vremensko razdoblje”. U trenutku pisanja ove vijesti (13:36), portal je i dalje nedostupan. Naravno, postoji mogućnost da iza napada na ruske stranice stoji i neka bolje organizirana struktura jer se Rusija gotovo sigurno pripremala za scenarij digitalnog i propagandnog rata.

RT-ovo izvještavanje o situaciji u Ukrajini bilo je u velikoj mjeri iz proruske perspektive, prikazujući vatromet i vesela slavlja na novookupiranim područjima, piše australski ABC News. Britanski zastupnici su rekli da je ovaj ruski medij “osobno propagandno oruđe” ruskog predsjednika Vladimira Putina i da ga treba zabraniti.

Stručnjak za internetsku sigurnost Robert Potter rekao je da je korišteni napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) uključivao više sustava koji su preplavili ciljanu stranicu tako da nijedan drugi promet nije mogao proći. “To je kao da pokušavate protjerati pet osoba kroz jedna vrata u isto vrijeme”, rekao je. Smatra se da je DDoS napade lako organizirati i od njih se lako obraniti. Jedna jednostavna mjera je isključiti strani pristup stranici, što bi moglo objasniti zašto je trenutno lakše pristupiti RT.com iz Rusije nego izvana.

Komentari

komentar





You may also like