Oproštajna ceremonija za Merkel: Doza nostalgije, ali i upozorenja za budućnost

Njemačka vojska se tradicionalnim mimohodom večeras oprostila od njemačke kancelarke Angele Merkel koja za tjedan dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku povijest, prenosi dpa.

Svečanost, čiji korijeni sežu u 16. stoljeće, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu. Merkel je zahvalila suradnicima i obitelji, a svom nasljedniku Olafu Scholzu zaželjela sreću.

“16 godina na mjestu kancelarke je bilo ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali, to je bilo vrijeme koje me ispunilo”, rekla je Merkel u kratkom oproštajnom govoru.

Dotaknula se i protuznanstvenih sentimenata u društvu te sve prisutnijih teorija zavjera. “Naša demokracija ovisi o našoj sposobnosti za kritički diskurs i samoispravljanje. Ovisi o razgovoru o interesima i međusobnom uvažavanju. Ovisi o solidarnosti i povjerenju, naročito povjerenju u činjenice. I svugdje gdje se znanstvene činjenice niječu te se šire kampanje mržnje i teorije zavjera, otpor mora biti glasan i jak”, poručila je.

Kao najveće izazove navela je financijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. “Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice”, rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundeswehr se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, glazbu i baklje oprašta od njemačkih predsjednika, kancelara i ministara obrane. Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu skladbu “Grosser Gott, wir loben dich”, klasik poznate njemačke poslijeratne pjevačice Hildegard Knef  te pjesmu istočnonjemačke punk-ikone Nine Hagen “Du hast den Farbfilm vergessen” (“Zaboravio si film u boji”). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Leipzigu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. I Angela Merkel potječe iz bivšeg DDR-a, iz Templina, gradića u saveznoj pokrajini Brandenburg. Ona je odrasla uz pjesmu Nine Hagen, „Farbfilm”. Tekst pjesme navodno još uvijek napamet zna svaka druga osoba s istoka Njemačke. Posebno je zanimljiv stih “Nun glaubt uns kein Mensch, wie schön’s hier war, ha ha” („Nitko nam sada ne vjeruje kako je ovdje bilo lijepo, ha ha”).





Angela Merkel je 16 godina bila najmoćnija žena u Njemačkoj, prva žena na dužnosti njemačke kancelarke, žena koja je diljem svijeta bila priznata i poštivana. Često je inicirala i pregovarala hvalevrijedne kompromise između sukobljenih strana, kako u Njemačkoj, tako i u vanjskoj politici.

Merkel bi službeno svom nasljedniku Scholzu trebala predati vlast sljedećeg tjedna kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

 





Komentari

komentar

You may also like