Opsežno istraživanje: Podcjenjena je šteta pesticida na pčele

Iako ova vijest može na prvu izgledati nebitno u geopolitičkom kontekstu, medonosne pčele su od vitalne važnosti za proizvodnju hrane na planeti kao i za cjelokupan život na Zemlji. Oko 75% kultura koje koristimo za hranu na Zemlji ovisi o oprašivačima, tvrdi UN. Izumiranje pčela bi značajno promijenio život na Zemlji kakav znamo. Japan je već počeo raditi na minijaturnim robotskim oprašivačima.

Početkom tisućljeća, brojne kolonije pčela u Europi i SAD-u su počele misteriozno nestajati ili umirati. U nekim područjima su pčelari izgubili više od 60% kolonija. Uzrok nije bio jasan, a brojni istraživači su pokušali shvatiti što se događa. Trend se nazvao poremećaj kolapsa kolonija (CCD na eng). Sada se već zna da je uzroka nekoliko, a međusobno se isprepliću: paraziti, gubitak habitata, genetske promjene, promjene u praksi pčelarenje i upotreba novih vrsta pesticida.

Opsežna meta-studija objavljena u uglednom znanstvenom časopisu Nature, istražila je sve radove objavljene u zadnjih 20 godina o odnosu pesticida i pomora pčela. Zaključak je da smo podcijenili štetnost pesticida i da dosadašnje državne regulative o upotrebi pesticida nisu dovoljne. Naime, upotreba više pesticida na nekom području ima štetan sinergijski utjecaj, što znači da si pesticidi međusobno pojačavaju štetna djelovanja u susretu s medonosnim pčelama.

Pesticidi imaju štetan učinak i na druge vrste insekata koji su također ključni dio biosfere. Rad iz 2019., govori o tome da je broj polovica vrsta insekata u padu, a da bi čak trećina vrsta insekata mogla potpuno izumrijeti do kraja stoljeća.

 

Komentari

komentar





You may also like