Optužen mornar koji je prošle godine zapalio i uništio američki nosač aviona

Prošle godine je izgorio USS Bonhomme Richard usidren u luci San Diega. Brod je tamo bio na nadogradnji, a u požaru je izgorjela većina broda. Vatrogasci su požar pokušavali ugasiti četiri dana, ali rezultat je ipak taj da je većina broda rastavljena i reciklirana. Procijenjeno je da bi popravak trajao sedam godina i koštao oko 4 milijarde $.

Razlog koji stoji iza štete od 4 milijarde $ je za rubriku “vjerovali ili ne”. Jučer je podignuta optužnica protiv bivšeg mornara za podmetanje požara i namjerno uništavanje plovila, prenosi AP. Bit će izveden pred mornarički sud i biti suđen po članku 116. američkog  vojnog zakona. Američka mornarica još nije izašla s informacijom o identitetu niti motivu mornara.

Požar je pokrenuo u potpalublju u ostavi gdje su se nalazile krpe, kartonske kutije i ostali zapaljivi predmeti. Poklopilo se još nekoliko faktora koji su utjecali na razornost požara. Baš tada je puhao snažan vjetar koji je ušao unutar potpalublja i proširio požar kroz okna dizala na ostale dijelove. Osim toga, baš tada je bio onesposobljen protupožarni sustav broda zbog obnove i remonta. Sve ovo načinje pitanje je li mornar itekako znao što radi.

Nakon početka požara, dogodile su se dvije snažne eksplozije koje su proširile vatru. Jedna od njih se čula čak 25 km dalje. Na brodu je tada obitavalo 160 članova posade. Nitko nije umro, ali 67 ih je bilo ranjeno.

USS Bonhomme Richard (na naslovnoj fotografiji) nije bio bilo kakav brodić. Bio je jedan od nekoliko amfibijskih jurišnih brodova koji mogu služiti i kao manji nosači aviona. Bio je dugačak 260 m i mogao ugostiti 1900 trupa. Mogao je nositi 20 stealth aviona F-35B Lightning II ili 20 AV-8B Harrier II aviona uz šest protupodmorničkih Sikorsky SH-60 Seahawk helikoptera.

Komentari

komentar





You may also like