Optužujuće izvješće o 330%-tnom povećanju civilnih žrtava u Afganistanu u Trumpovu mandatu

Nedavna odluka aktualnog američkog predsjednika Donalda Trrumpa da američke vojnike povuče iz Afganistana do Božića ove godine (kasnije je donekle korigirana od strane Joe Bidena, koji je kazao kako će se u toj zemlji ipak ostaviti manji kontingent od 4500 američkih vojnika; podsjećamo kako ih je prije cca dvije godine bilo oko 14 tisuća) nisu bile dobro primljene od strane NATO saveznika u Europi. O tome smo već detaljnije pisali na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta).

Međutim pravo je pitanje, kako će biti primljeno ne samo u vojnim i političkim krugovima već i u javnosti s obje strane Atlantika najnovije izvješće o stradalim civilima u Afganistanu. Naime, bilo da je riječ o neselektivnim napadima u kojima najviše stradavaju civili (kako je to često slučaj u Jemenu, u vojnim djelovanjima tzv. arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom), ili tzv. kolateralnim žrtvama – kako pogibije civila u ratnim djelovanjima vole nazivati vojni predstavnici NATO saveza u Afganistanu (ili bilo gdje drugdje) s obzirom da oni ipak upotrebljavaju tzv. pametno oružje poput (samo)navođenih bombi i raketa ostaje tek za vidjeti. Ali izvješće o kojemu je riječ sve je samo ne ugodno. Evo o čemu se radi:

Medij Ariana News danas prenosi vijest iz objavljenog izvješća američkog Brown University Watson Institute-a, prema kojemu se broj afganistanskih civila ubijenih u zračnim napadima pod vodstvom SAD-a povećao za 330% od 2016. godine. Prema autoru izvješća Neti K. Crawford , žrtve su se mogle izbjeći uz primjenu “strožih pravila ratovanja i boljom obukom afganistanske vojske”.

U istom dokumentu ukazuje se da je od 2007. do 2016. godine u prosjeku godišnje usmrćeno 582 civila djelovanjem američkog vojnog kontingenta i afganistanske vladine vojske. Od 2017. do 2019., u vrijeme  vladavine Donalda Trumpa, broj poginulih popeo se na prosječno 1134, što je gotovo 95% više. Nagli porast smrti civilna uslijedio je nakon odluke Donalda Trumpa i bivšeg ministra obrane Jamesa Mattisa da “ublaže taktiku borbe u afganistanskom ratu kako bi stvorili više prostora za pregovore s talibanima”.

U zračnim napadima ubijeno je 700 civila 2019. godine, više nego bilo koje godine od izbijanja rata 2001/2002. Nakon što su SAD i radikalni islamistički pokret Talibani postigli mirovni sporazum krajem veljače 2020., smanjio se broj zračnih udara SAD-a i saveznika, ali se time naštetilo civilima – zbog povećane učestalosti “neprofesionalnih zračnih napada” od strane afganistanske vlade.

“Kao rezultat toga, afganistansko zrakoplovstvo (AAF) nanosi više štete civilnom stanovništvu Afganistana nego ikad u svojoj povijesti”, navodi se u izvješću. – U prvih šest mjeseci ove godine, zrakoplovstvo je ubilo 86 afganistanskih civila i ranilo 103. Tijekom sljedeća tri mjeseca, civilne su se žrtve gotovo udvostručile. Od srpnja do kraja rujna, afganistansko zrakoplovstvo ubilo je 70 civila i ozlijedilo 90 civila.”





Izvješće također naglašava kako smanjenje, ili čak potpuno povlačenje američkih kopnenih snaga ne znači kraj rata ili zaustavljanje civilnih žrtava. Više bombi i projektila bačeno je u 2018. i 2019. nego na vrhuncu američke prisutnosti u Afganistanu 2011. godine.

Više od 43.000 afganistanskih civila ubijeno je tijekom 19-godišnjeg rata pod vodstvom SAD-a, stoji u izvješću Instituta Watson. Dok su umirali od talibana, tisuće drugih Afganistanaca ubijeno je bombama i mecima iz Sjedinjenih Država, njihovih saveznika u NATO-u i afganistanskih vladinih snaga, navedeno je.

Je li financijska pomoć Afganistanu i povlačenje Amerikanaca dovoljno za sporazum s talibanima?





 

Komentari

komentar

You may also like