Orban: blokirali smo proračun da ne bi morali prihvatiti migrante

Mađarska je uložila veto na europski proračun i fond za oporavak jer bi u suprotnom morala prihvatiti imigraciju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska i Poljska stavili su u ponedjeljak veto na usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021.-2027., odnosno europskog proračuna, zato što bi korištenje sredstava bilo uvjetovano poštivanjem vladavine prava.

Budimpešta i Varšava navode da bi kriteriji za poštivanje vladavine prava bili proizvoljni te da bi bili korišteni kao ideološko oruđe.

„Prihvaćanjem trenutnog prijedloga ne bi bilo prepreke da se isplata novaca članicama uvjetuje prihvaćanjem imigracije te da se proračunskim sankcijama ucjenjuje one države koje joj se protive“, priopćio je Orban, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova.

Komentari

komentar





You may also like