Orban: EU postaje SSSR ako se sredstva povežu s “vladavinom prava”

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je, nakon prijedloga Europske komisije da se poštivanje vladavine prava poveže s korištenjem sredstava iz europskih fondova, da bi u tom slučaju EU bila poput SSSR-a, objavio je Reuters.

“To nije ono što smo htjeli. Nismo stvorili EU da bi imali drugi Sovjetski Savez”, kazao je Orban.

“Mađarski novac ne može biti otet”, poručio je Orban.

Europska komisija u četvrtak je iznijela prijedlog po kojemu zemlje ne bi mogle dobiti sredstva iz europskih fondova ako ne poštuju “vladavinu prava”. Poljski je premijer Mateusz Morawiecki izjavio u petak da će Poljska uložiti veto na usvajanje VIšegodišnjeg financijskog okvira (2021.-2027.), odnosno europskog proračuna, ako će postojati klauzula o povezanosti korištenja sredstava s vladavinom prava. Morawiecki navodi kako bi se provjera temeljila na proizvoljnim i političkim kriterijima. Orban nije, za sada, rekao da će uložiti veto, ali je ustvrdio da bi takvi kriteriji predstavljali “ucjenu na ideološkoj osnovi bez objektivnih kriterija”.

Europski parlament u kojemu, zbog brojnosti, dominiraju zastupnici iz zapadnoeuropskih zemalja, zahtijeva uvjetovanost korištenja sredstava kao i, prvenstveno, Nizozemska. Mađarska i Poljska tvrde da zapadnoeuropske zemlje žele svoje vrijednosti nametnuti njima, pod krinkom borbe za vladavinu prava. Europska komisija pokrenula je postupak protiv Poljske i Mađarske zbog narušavanja vladavine prava.

Orban je izjavio da je razgovarao u četvrtak s Angelom Merkel:





Morao sam joj reći da ako se prihvati regulacija po nacrtu Europskog parlamenta i njemačkog predsjedništva – potrebna je dvotrećinska većina pa to ne možemo blokirati – tada smo napravili Sovjetski Savez od EU-a.

Komentari

komentar





You may also like