Orban: EU svojom politikom sankcija radi korak prema ratu

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je sankcije EU protiv Rusije “korakom prema ratu”, opisujući politiku bloka prema Rusiji opasnom.

Iako Budimpešta nije blokirala sankcije EU-a protiv Rusije, iz nekih od njih je uspjela biti izuzeta. Sada je Orban okrivio mjere Bruxellesa za visoke račune za energiju i nevjerojatno visoku inflaciju u Mađarskoj. “Politika sankcija je korak prema ratu, jer ako sankcijama intervenirate u vojnom sukobu, zauzimate se za jednu ili drugu stranu, a time ste korak prema ratu” rekao je i upozorio: “Na nas još ne pucaju, ali tome se približavamo”. Međutim, prema njegovim riječima, nitko drugi u EU ne slijedi ovaj smjer razmišljanja i nitko drugi ne može vidjeti dalje od sutra, prema nekoj daljoj budućnosti, rekao je Orban tijekom radijskog intervjua kojeg daje svakog petka za državni Kossuth Radio. Tvrdi da “isporukom razornog oružja, obukom ukrajinskih vojnika na vlastitom teritoriju, sankcioniranjem energije” EU ugrožava samu sebe. Orban je nastojao zauzeti neutralnu poziciju otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači, odbijajući poslati Kijevu vojnu pomoć i protiveći se paketu potpore EU-a za Ukrajinu u iznosu od 18.6 milijardi dolara.

Orban, koji je među čelnicima EU održavao najbliže odnose s Putinom, je također rekao da “nije ugodna situacija” boriti se s dvadeset i šest premijera u isto vrijeme. Ipak tvrdi: “Siguran sam da ću nakon nekoliko velikih bitaka moći osigurati izuzeće Mađarske ako dođe do devetog paketa sankcija, primjerice u vezi s nuklearnom energijom”. Ovdje je važno spomenuti da Budimpešta ima jake razloge da ne sudjeluje u sankcijama prema Rusiji na nuklearnu energiju jer je postojeća proizvodnja električne energije kroz nuklearna postrojenja u Mađarskoj usko vezana za tehnologiju i resurse iz Rusije. Isto tako, ruske tvrtke bi trebale sudjelovati u izgradnji budućih mađarskih reaktora.

Komentari

komentar

You may also like