Orban: Europa ne smije podleći Sorosevoj mreži, uništio je živote milijuna ljudi

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na svojoj web stranici članak kojim je odgovorio na tekst Georgea Sorosa, u kojemu milijarder poručuje da EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj po pitanju vladavine prava.

“Soros je ekonomski kriminalac zato što je zaradio svoj novac špekulacijama, uništivši živote milijuna ljudi, čak ucjenjujući ukupne nacionalne ekonomije”, navodi Orban u članku.

Orban piše da mnogi smatraju da premijeri ne bi trebali raspravljati s “gospodarskim kriminalcima”, kao što vlade ne pregovaraju s teroristima.

“Povijesno iskustvo govori nam da će Europa biti ponovno velika kada nacije postanu ponovno velike i odupru se svim oblicima imperijalne ambicije. Velike sile ponovno napreduju kako bi izbrisale nacije Europe i ujedinile kontinent pod okriljem globalnog carstva. Soroseva mreža, koja se utkala kroz europsku birokraciju i njezinu političku elitu, godinama radi na tome da Europu učini imigrantskim kontinentom”, poručuje mađarski premijer, koji se godinama sukobljava sa Sorosem te je onemogućio rad Srednjoeuropskog sveučilišta u Mađarskoj.

To je sveučilište osnovao Soros, a Orban je otežao i Sorosevo financiranje nevladinih organizacija u zemlji putem njegove Zaklade Otvoreno društvo.

“Danas je Soroseva mreža, koja promiče globalno otvoreno društvo i želi ukinuti nacionalne okvire, najveća prijetnja s kojom se suočavaju zemlje Europske unije. Ciljevi te mreže očigledni su: stvoriti multietnička, multikulturna otvorena društva ubrzavanjem migracija i rastaviti odlučivanje na nacionalnoj razini te prenijeti odlučivanje u ruke globalne elite”, navodi Orban.





Mađarski je premijer Orbana nazvao “najkoruptivnijim čovjekom na svijetu” koji druge optužuje za korupciju. Na njegovoj su “platnoj listi” brojni političari, suci, birokrati i “politički agitatori koji se maskiraju u članove organizacija civilnog društva”, navodi se.

“Soros želi otvoreno društvo, dok mi želimo sigurno društvo. Prema njemu demokracija može biti samo liberalna, dok mi mislimo da može biti kršćanska”, piše Orban i zaključuje da “ako želimo sačuvati našu slobodu, Europa ne smije podleći Sorosevoj mreži”.

Project Syndicate, stranica koja je objavila Sorosev tekst 18. studenog odbila je objaviti Orbanov odgovor.





Portal Geopolitika News pisao je o Sorosevom članku za Project Syndicate:

Milijarder George Soros poručio je kako EU ne smije popustiti Mađarskoj i Poljskoj po pitanju vezanja vladavine prava s korištenjem sredstava iz europskih fondova, jer o tome ovisi budućnost EU-a.

“EU si ne može priuštiti kompromis po pitanju odredbi o vladavini prava. Odgovor na izazov koji predstavljaju Orban i Kaczynski (čelnik poljske vladajuće stranke PiS, op.a.) odredit će hoće li EU preživjeti kao otvoreno društvo vjerno vrijednostima na kojima je utemeljeno”, napisao je Soros u članku za Project Syndicate.

Za Orbana i Kaczynskog vladavina prava “predstavlja praktično ograničenje osobne i političke korupcije”, dok je Orban stvorio u Mađarskoj “razrađeni kleptokratski sustav”, piše Soros.

Soros u tekstu spominje i Janšu kao “bliskog političkog saveznika” Viktora Orbana, u kontekstu nabave respiratora, dijelom i iz Slovenije, za što su bile zadužene, tvrdi Soros, Orbanu bliske tvrtke.

 

Komentari

komentar

You may also like