Orban: Europa nije podlegla Sorosu, on sada “lije krokodilske suze”

Mađarski premijer Viktor Orban odgovorio je ponovno Georgeu Sorosu na članak, u kojemu milijarder izražava žaljenje što je njemačka kancelarka Angela Merkel “kapitulirala” pred poljsko-mađarskom “iznudom”. Soros je u navedenom članku na portalu Project Syndicate napisao kako je Orban “ukrao i pronevjerio ogromne količine novca tijekom desetljeća na vlasti, uključujući europske fondove koji su trebali biti na korist mađarskog naroda”. Soros tvrdi da se zbog toga Orban protivi povezivanju vladavine prava sa sredstvima iz europskih fondova, na što je oštro odgovorio Orban.

“Soros lije korkodilske suze, ali time se neće vratiti novci milijuna ljudi, obitelji i tvrtki koje je opljačkao špekulant. Ipak, to je razlog za malo zadovoljstva”, napisao je Orban na svojoj mrežnoj stranici u nedjelju.

“Najkoruptivniji čovjek i najkoruptivnija mreža” na svijetu imaju razloga biti nezadovoljni, poručio je Orban.

Mađarski je premijer poručio da se Europa nije predala te da je “Sorosev grandiozni plan suspendiran na Europskom vijeću”

Orban je optužio Soros za plan povezivanja korištenja financijskih sredstava s poštivanjem vladavine prava, što je Orban i ranije označio kao ideološki konstrukt usmjeren samo protiv određenih država članica:

Plan je jednostavan jer je velik. U njegovom financijskom središtu je George Soros, koji financira tisuće nevladinih organizacija, istraživačkih instituta, analitičkih radionica i aktivista koji utječu na smjer mainstream medija. Plan uključuje kupnju kritične mase europarlamentaraca, stavljajući ljude koje rade za njega na ključne pozicije, poput Fransa Timmermansa i Vere Jourove. Konačno, po planu se usvaja zakon koji postavlja političke preduvjete za rod, migraciju, otvoreno društvo i liberalnu demokraciju kako bi države članice imale pristup europskim fondovima





Čehinja Vera Jourova povjerenica je Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, dok je Frans Timmermans sada izvršni potpredsjednik Komisije za Europski zeleni plan, dok se na ranijoj poziciji povjerenika za vladavinu prava često sukobljavao s mađarskim premijerom.

Podsjetimo, prošloga je tjedna na sastanku Europskog vijeća postignut dogovor o uklanjanju poljsko-mađarskog veta na europski proračun zbog povezanosti korištenja sredstava iz europskih fondova s poštivanjem vladavine prava. Soros se zalagao za zaobilaženje poljsko-mađarskog veta te je poručio da se EU mora suprotstaviti Poljskoj i Mađarskoj.

Na kraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.





U interpretativnoj izjavi se pojašnjava kako i kada se može aktivirati mehanizam kojim se uvjetuje dodjela europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Prema toj izjavi, Komisija neće predlagati mjere prema uredbi o mehanizmu uvjetovanosti dok ne razradi smjernice za primjenu mehanizma, a te smjernice mogu biti dovršene tek nakon odluke Suda EU-a. To znači da nema odluke o sankcijama prije odluke Suda na kojemu će Mađarska pokušati osporiti izjavu.

Prema usvojenom rješenju “primjena mehanizma uvjetovanosti bit će objektivna, pravedna, nepristrana i utemeljena na činjenicama”, pri čemu će se sve države članice tretirati jednako i bez diskriminacije.

Također prema interpretativnoj izjavi koja će ući u zaključke Europskog vijeća, mehanizam uvjetovanosti primjenjivat će se samo za programe koji se financiraju u okviru novog VFO-a i plana za oporavak, ne i za projekte koji se financiraju iz sadašnjeg VFO-a za razdoblje 2014-2020.

Ranije je bilo predviđeno da se mehanizam primjenjuje za sve isplate iz europskog proračuna počevši od 1. siječnja 2021. uključujući i financiranje iz sadašnjeg VFO-a, iz kojeg se sredstva mogu trošiti još naredne tri godine.

To u praksi znači da se mehanizam i ne može primjenjivati prije 2022. ili 2023. kada će se početi provoditi projekti u okviru novih programa iz sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna.

Komentari

komentar

You may also like