Orban i bugarski premijer zadovoljni izuzećem od embarga EU na rusku naftu

Bugarska je izuzeta od djelomičnog embarga Europske unije na isporuku ruske nafte do kraja 2024. godine, izvijestio je bugarski medij Sofia Globe, citirajući premijera te zemlje Kirila Petkova.

Petkov je izjavio kako će izuzeće za Bugarsku biti zabilježeno u detaljnim zaključcima Europskog vijeća, koji će biti objavljeni za dva do tri dana.

“Ono što je dogovoreno jučer u podne ostalo je kao tekst”, rekao je Petkov.

“Danas će stići opći zaključak, koji nema točnih detalja po zemljama, ali u stvarnim sporazumima, koji će biti objavljeni za dva dana, Bugarska će imati posebnu klauzulu s odstupanjem posebno za nas“, kazao je bugarski premijer i dodao da će to Bugarskoj omogućiti vrijeme za prilagodbu svoje rafinerije kako bi mogla prerađivati ​​naftu iz drugih zemalja.

Ovdje podsjećamo kako je Rusija sredinom svibnja Bugarskoj (i Poljskoj) obustavila isporuke plina nakon što je Sofija odbila plaćanje istog pod novim uvjetima koje je odredila ruska vlada – tj. u rubljama, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i u bugarskim industrijskim i poslovnim krugovima, ali i u javnosti. Ova odluka, kojom je Bruxelles sada išao u prilog Sofiji, nedvojbeno će biti pozdravljena u Bugarskoj koja bi se, u suprotnom, našla u vrlo teškim, gotovo bezizlaznim problemima, čak i u srednjoročnom razdoblju – dok se ne pronađu sigurne i stabilne alternative.

I mađarski premijer Orban nije krio svoje zadovoljstvo. 





Na summitu EU-a bilo je moguće postići dogovor o nastavku opskrbe ruskom naftom kroz naftovode pod starim uvjetima za one zemlje u koje je ona do sada na ovaj način dostavljana, kazao je mađarski premijer Viktor Orban.

“Postigli smo dogovor koji kaže kako zemlje koje primaju naftu naftovodima mogu nastaviti trgovati po starim uvjetima”, kazao je Orban za mađarsku televiziju M1.

“Uspjeli smo odbiti prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja ruske nafte u Mađarskoj”, kazao je slavodobitno Orban.





Podsjećamo: sinoć su, nakon prvog dana summita EU u Bruxellesu, čelnici zemalja članica Unije uspjeli dogovoriti djelomičnu zabranu isporuka ruske nafte, što će utjecati na tankerski promet istom na koji se isključivo i odnosi, a ne uključuje isporuke naftovodima. Prema riječima predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, dvije trećine ruskog izvoza nafte u EU time će biti pogođene.  Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će do kraja godine EU smanjiti uvoz ruske nafte za 90 posto.

Zemlje Europske unije različito su ovisne o ruskoj nafti, neke vrlo malo, a neke gotovo u cijelosti. Ove drugo su prije svega Mađarska, Češka, Slovačka i Bugarska, na koje se, očito, i odnose spomenute iznimke od uvođenja embarga.

Od embarga na uvoz ruskog plina EU je već ranije odustala zbog prevelike ovisnosti o istom (40% uvoznih potreba EU zadovoljava ruski plin) ali je Bruxelles sredinom svibnja objavio svoj plan o postupnom smanjenju ovisnosti o istom tj. diverzifikaciji u korist drugih dobavljača i alternativnih izvora energije.

 

Komentari

komentar

You may also like