Orban je poručio vrhu EU: Mađarska ekonomija bi stala bez ruske energije

Mađarska neće sudjelovati u europskim sankcijama energetskog sektora Rusije, jer bi se mađarska industrija potpuno zaustavila bez ruske nafte i plina, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban na videokonferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Komunicirali su u sklopu pripreme za EU sastanak u Francuskoj.

Bertalan Havasi, glasnogovornik premijera Orbana, rekao je za mađarsku novinsku agenciju MTI da je Orban u razgovoru s Michelom naglasio da Mađarska osuđuje rusko djelovanje u Ukrajini, ali ne želi “platiti cijenu za to”.”Moramo uzeti u obzir da najveći dio uvoza nafte i prirodnog plina u Mađarsku dolazi iz Rusije, a 90 posto mađarskih kućanstava grije svoje domove na plin. Premijer je istaknuo da će mađarsko gospodarstvo stati bez plina i nafte”tvrdi glasnogovornik. Prema glasnogovorniku, Orban je istaknuo da “odjek ekonomskih sankcija osjećaju svi u Europi, uključujući Mađarsku”. “Viktor Orban je jasno dao do znanja da će proširenje sankcija na energetski sektor staviti nerazmjeran teret na ljude, kućanstva i tvrtke”, rekao je glasnogovornik. Orban je podsjetio da je “Mađarska zainteresirana za mir” u Ukrajini i pozvao je na prestanak neprijateljstava što je prije moguće kroz pregovore.

Prošlog rujna je Mađarska sklopila dva dugoročna ugovora s ruskim Gazpromom, kojima je dogovorena isporuka od 4.5 milijardi kubnih metara plina kroz plinovode u Srbiji i Austriji, zaobilazeći Ukrajinu. Ugovor je potpisan na 15 godina i može se revidirati nakon deset godina. Osim Orbana, videokonferenciji s Michelom nazočili su premijeri Slovačke, Španjolske i Irske. Francuska, koja predsjeda Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2022. godine organizira u četvrtak neformalni sastanak čelnika EU u Versaillesu.

Komentari

komentar

You may also like