Orban: Mađarska će staviti veto na sankcije EU-a na rusku nuklearnu energiju

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na državnom radiju da će Mađarska staviti veto na sve sankcije Europske unije protiv Rusije koje utječu na nuklearnu energiju, prenosi Reuters.

Ukrajina je pozvala Europsku uniju da uključi rusku državnu nuklearnu energetsku tvrtku Rosatom pod sankcije, ali Mađarska, koja ima nuklearnu elektranu izgrađenu uz pomoć Rusije i koju planira proširiti u suradnji s Rosatomom, to je blokirala.

Orban je u intervjuu ponovio da se na sankcije za nuklearnu energiju “očito mora staviti veto”. “Nećemo dopustiti da se provede plan o uključivanju nuklearne energije u sankcije”, rekao je mađarski premijer. – “Ovo ne dolazi u obzir.”

Mađarska, članica EU-a, više je puta kritizirala sankcije EU-a Rusiji zbog njezine invazije na susjednu Ukrajinu, rekavši da one nisu uspjele znatnije oslabiti Rusiju, dok riskiraju uništenje europskog gospodarstva. Zapad nije uveo sankcije Rosatomu otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Mađarska nuklearna elektrana Paks ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2000 megavata, koji su počeli raditi između 1982. i 1987. godine. U toj elektrani proizvodi oko polovicu svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobiva iz Rusije. Prema ugovoru potpisanom 2014. s Rusijom, Mađarska namjerava proširiti elektranu Paks s dva VVER reaktora ruske proizvodnje kapaciteta 1,2 gigavata svaki.

Milanović kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj i europske sankcije Rusiji





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like