Orban: Mađarska se neće pridržavati sudske presude EU o migracijama

Mađarska neće mijenjati svoje zakone o imigraciji, rekao je premijer Viktor Orban na današnjoj tiskovnoj konferenciji, prenosi Politico.

Time Mađarska prkosi presudi najvišeg suda EU-a. Prošlog mjeseca, Sud Europske unije presudio je da je mađarski zakon iz 2018. nezakonit. Riječ je o zakonu kojim se onemogućava podnošenje zahtjeva za azil ako migranti dođu u Mađarsku iz zemlje u kojoj njihovi životi i sloboda. Također, Mađarska je tim zakonom zabranila djelovanje organizacija i pojedinaca koji bi takvim migrantima pomagali oko apliciranja za azil. Europski sud je, s druge strane, odlučio da Mađarska tim zakonom “nije ispunila svoje obveze” prema zakonu EU-a.

“Nećemo učiniti ništa da promijenimo sustav zaštite granica”, rekao je Orban danas. “Zadržat ćemo postojeći režim, čak i ako nam je Europski sud naredio da ga promijenimo.”

Nakon što je Mađarska donijela kontroverzni zakon iz 2018., Europska komisija poduzela je pravni postupak i poslala službenu opomenu u kojoj okrivljuje Budimpeštu za kršenje pravila EU. No, Mađarska nije promijenila svoje zakonodavstvo, a Komisija je daljnje postupanje protiv Mađarske uputila Sudu Europske unije.

Mađarska i EU godinama se sukobljavaju oko mnogih pitanja: od neovisnosti pravosuđa do medijskih sloboda i prava izbjeglica. Orban je više puta optužio Bruxelles da radi protiv nacionalnog interesa zemlje i miješa se u njezinu unutarnju politiku. Mađarska će održati opće izbore u travnju ili svibnju 2022.

Komentari

komentar





You may also like