Orban: neće biti kompromisa po pitanju “vladavine prava” i proračuna EU-a

Stajalište Mađarske o vetu na proračun i fond za oporavak Europske unije “čvrsto je”, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi tražiti kompromis u pitanju vladavine zakona.

Orban je govorio na državnom radiju dan nakon što su Mađarska i Poljska rekle da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni ugovor Europske unije.

Mađarska i Poljska uložile su prošli tjedan veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava, a njihov veto mogao bi odgoditi isplatu fondova vrijednih ukupno 1,8 bilijuna eura, uključujući i milijarde eura namijenjene oporavku gospodarstva upravo u vrijeme kad se EU mora nositi s drugim pandemijskim valom covida-19 i dvostrukom recesijom.

Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija. Orban je u petak rekao da su glasovi Mađarske i Poljske ključni za proračun i fond oporavak EU-a. Dodao je da povezivanje političkih rasprava s ekonomskim pitanjima nije pravno pitanje, već politička odluka nekolicine članova EU-a i Europskog parlamenta.

“Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja”, rekao je Orban.
“Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis”, kazao je.

Viši diplomat EU-a rekao je u četvrtak da države članice EU-a i europski zastupnici više nemaju volje ponovno pregovarati o uvjetima koji povezuju novac s poštivanjem demokratskih načela.

“Svojim izjavama Poljska i Mađarska tonu sve dublje u izolaciju”, rekao je diplomat.

Komentari

komentar

loading...

You may also like