Orban: Nismo spremni razmotriti pitanje pristupanja Švedske u NATO

Mađarska nije spremna razmatrati pitanje pristupanja Švedske NATO-u jer s tom zemljom ima ozbiljne sporove koje treba riješiti prije ulaska u savez, izjavio je u danas mađarski premijer Viktor Orban.

“Politički odnosi između Mađarske i Švedske sada su jako loši i prvo bismo ih trebali poboljšati kako ne bismo unijeli sukobe u NATO. Kada riješimo razlike između dviju zemalja, bit ćemo spremni podržati pristupanje Švedske NATO. Ali, u načelu podržavamo ovaj korak”, rekao je na katarskom ekonomskom forumu, prenosi agencija MTI.

Ipak, ranije su iz vladajuće stranke Fidesz priopćili da će parlament ratificirati sporazum o pristupanju Švedske NATO-u tijekom proljetnog zasjedanja, tj. uoči summita NATO-a koji bi se trebao održati u Vilniusu 11. i 12. srpnja. No, datum glasovanja tada nije određen,a prema današnjoj izjavi Orbana, čini se da se to ni neće dogoditi do tada. Mađarska vlada i parlament u više su navrata zamjerili švedskim političarima kritiziranje Mađarske zbog odstupanja od demokracije i traženja da se blokiraju sredstva EU-a koja Mađarskoj duguju. Dapače, Švedska je jedna od najglasnijih kritičara Mađarske.

Mađarski parlament je 27. ožujka velikom većinom glasova ratificirao sporazum o pristupanju Finske NATO-u, ali je odgodio razmatranje kandidature Švedske za NATO. Mađarska vlada ranije je priopćila da podupire prijem Švedske u savez, ali da to pitanje mora riješiti s parlamentom. Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022., rekavši da je taj korak potaknut razvojem događaja u Ukrajini. Kandidaturu Švedske ogradila je i Turska, koja zahtijeva od Stockholma poduzimanje odlučnijih mjera protiv kurdskih ekstremista koji su se nastanili u toj zemlji.

Komentari

komentar





You may also like