Orban odbija raspravljati o naftnom embargu Rusiji

Planovi Europske unije o šestom paketu sankcija Rusiji mogli bi biti dodatno odgođeni jer je mađarski premijer Viktor Orban najavio da ne želi razgovarati o temi naftnog embarga na nadolazećem susretu čelnika, izvještava Anadolu Agency.

U pismu poslanom Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog vijeća, Orban je rekao da Mađarska ne može podržati paket sankcija bloka bez više pojedinosti o financijskoj pomoći njegovoj zemlji koja nema izlaz na more kako bi zamijenila rusku energetsku ovisnost, objavio je Financial Times u utorak. “Razgovaranje o paketu sankcija na razini čelnika u nedostatku konsenzusa bilo bi kontraproduktivno”, rekao je Orban, a prenosi dnevnik. Razgovori bi “samo naglasili naše unutarnje podjele bez pružanja realne šanse za rješavanje razlika. Stoga predlažem da se ovo pitanje ne bavi na sljedećem Europskom vijeću”, dodao je. Prema novinama, Orban je ustvrdio da plan Europske komisije REPowerEU ne daje namjenske “koverte za najugroženije zemlje članice bez izlaza na more” niti pojedinosti o “financiranju hitnih investicijskih potreba povezanih sa zamjenom ruske nafte”.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik EU-a potvrdio je novinarima da je primio pismo, ali je rekao da je izrada dnevnog reda susreta “u tijeku” budući da se Michel konzultira sa svim čelnicima Europske unije. Očekuje se da će summit Europske unije sljedećeg tjedna donijeti napredak u zastojima pregovora o šestom paketu sankcija Rusiji.

Druge zemlje Europske unije, uključujući Slovačku, Češku i Bugarsku, također su izrazile zabrinutost zbog prijedloga Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte, no Mađarska je bila najglasnija i upornija u odbijanju plana. Prošlog tjedna, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da njegova zemlja očekuje 15-18 milijardi eura potpore iz proračuna EU-a za modernizaciju energetske infrastrukture zemlje i kompenzaciju za rastuće cijene benzina nakon smanjenja uvoza ruske nafte. U slučaju da Europska unija ne može financijski podržati zemlju, rekao je, Mađarskoj će biti potrebno potpuno odustajanje od naftnog embarga, inače njegova vlada neće podržati šesti paket sankcija.

Početkom svibnja Europska komisija predložila je šesti set sankcija koje su, uz zabranu uvoza ruske nafte, sugerirale i isključenje Sberbanke iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja više pojedinaca, uključujući patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila.

Prošlog tjedna, izvršno tijelo EU-a otkrilo je svoj plan REPowerEU vrijedan 210 milijardi eura za smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji i smanjenje uvoza plina za dvije trećine do kraja ove godine ubrzavanjem zelene tranzicije na obnovljive izvore energije i osiguranjem opskrbe fosilnim gorivima.





 

Europska unija požuruje s planom od 300 milijardi dolara za odbacivanje ruske energije





Komentari

komentar

You may also like