Orban: Razgovaram sa Salvinijem o novom savezu u Europskom parlamentu

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da njegova stranka Fidesz razgovara s drugim desnim opcijama, između ostalih s čelnikom talijanske krajnje desne Lige Matteom Salvinijem, o formiranju nove grupacije u Europskom parlamentu.

Podsjetimo, Orban je napustio najveću političku grupaciju u Europskom parlamentu, desno centrističku Europsku pučku stranku (EPP), nakon što je njegova stranka dvije godine bila suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda u Mađarskoj. Fidesz je napustio EPP prije no što je usvojen pravilnik koji bi omogućio lakše izbacivanje članica političke obitelji, što je bilo protumačeno kao uvod u izbacivanje Fidesza.

“Ne trebamo se žuriti”, rekao je Orban u intervjuu za mađarski radio, prenosi Reuters.

Kazao je kako je Fidesz razgovarao sa Salvinijem i Giorgiom Meloni, čelnicom talijanske desne stranke Braćo Italije, te da je cilj formiranje opcije za stranke koje ne žele migrante i žele “zaštititi” tradicionalnu obitelj.

Trenutno u Europskom parlamentu postoje tri kluba zastupnika, u kojima su okupljene desne stranke. Najveća je spomenuta Europska pučka stranka, koja okuplja desno centrističke stranke.

Drugi je najveći klub zastupnika Identitet i demokracija, koji okuplja krajnje desne stranke poput Alternative za Njemačku (AfD), talijanske Lige, Slobodarske stranke Austrije (FPO), nizozemske Stranke za slobodu i slično.





Treći je klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, u kojima je nekoć bila najjača britanska Konzervativna stranka, a danas je to poljska stranka Pravo i pravda (PiS), s kojom Orban blisko surađuje u okviru Višegradske skupine. U toj je grupaciji i spomenuta stranka Braćo Italije, španjolski Vox te Švedski demokrati.

 

Komentari

komentar





You may also like