Orban se ne slaže s poljskim prijedlogom: proračun i vladavina prava moraju biti odvojeni

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak kako Mađarska inzistira da proračun i vladavina prava moraju biti odvojeni, nakon što je Varšava signalizirala da je spremna za kompromis u obliku obvezujuće izjave koja pojašnjava povezanost sredstava iz fondova s vladavinom prava.

“Shvaćamo da bi se u slučaju poljskog ili mađarskog veta, prihvatio privremeni proračun koji – suprotno nekim mišljenjima u poljskoj javnosti – ne bi bio dobar za Poljsku i ne bi bio dobar za ostalih 26 zemalja članica”, rekao je zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin.

“Stoga vjerujem da bi bilo u interesu sviju da se pronađe … dobar kompromis. Takav kompromis je moguć … kroz obvezujuću izjavu kojom se interpretira (pravilo o poštivanju vladavine prava)”, kazao je Gowin, dodajući da bi tu izjavu trebali prihvatiti svi čelnici EU-a.

“Interpretativna izjava trebala bi biti … jasna izjava Europskog vijeća da pravilo o uvjetovanosti neće biti korišteno kako bi se vršio nepravedan pritisak na pojedine zemlje članice u područjima koja nemaju veze s pravilnim korištenjem EU fondova”, poručio je zamjenik poljskog premijera je Gowin.

Orban je poručio da bi takva izjava bila neprihvatljiva za Budimpeštu.

“Za nas takvo riješenje – prilaganje izjave poput podsjetnika na ljepljivu bilješku privršćenu na komadu papira – neće funkcionirati”, kazao je Orban za javni radio, prenosi Reuters.





“Mađarska inzistira da te dvije stvari trebaju biti odvojene”, dodao je.

Podsjetimo, Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje eurospkog proračuna za razdoblje od 2021.-2027. i fonda za oporavak zbog klauzule o uvjetovanosti korištenja sredstava iz europskih fondova poštivanjem vladavine prava. Naime, te dvije zemlje tvrde da bi kriteriji bili proizvoljni i da bi bili korišteni kao ideološko oruđe.

“Ostavite pravni status quo nepromijenjen i sve će ići glatko i brzo”, poručio je Orban.





Komentari

komentar

You may also like