Orban vjeruje u dogovor, Poljska želi “novi kompromis” oko proračuna

Spor oko europskog proračuna i plana oporavka bit će riješen, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, nakon što su Poljska i Mađarska stavile veto na usvajanje ta dva dokumenta.

Varšava i Budimpešta blokirale su usvajanje VIšegodišnjeg financijskog okvira (2021-2027), odnosno europskog proračuna, jer bi korištenje sredstava iz fondova bilo uvjetovano poštivanjem vladavine prava. Mađarska i Poljska tvrde da bi se to koristilo za ideološki obračun s njima te da bi kriteriji bili proizoljni.

„Razgovori se trebaju nastaviti i na kraju ćemo doći do dogovora, tako to inače ide“, rekao je Orban za državni radio.

On tvrdi kako postoji nekoliko opcija „koje su prihvatljive Mađarskoj i Poljskoj“ i u kojima „odlučuju pravni aspekti, a ne politička većina“.

Dvije države su pod istragom Europske komisije zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija, a prijeti im gubitak pristupa desecima milijardi eura.

Krzysztof Szczerski, šef ureda poljskog predsjednika, kazao je kako njegova država ima pravo unutar europskog političkog okvira odbiti ono što smatra „da je pogrešno“.





„Imamo pravo tražiti i zahtijevati novi kompromis“, rekao je za državnu televiziju TVP Info.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ustvrdio je kako je usvajanje proračuna bez privole svih članica EU-a jedna od “opcija na stolu”, a na stranu Mađarske i Poljske nisu stali ni saveznici unutar Višegradske skupine – Češka i Slovačka. Jedino se slovenski premijer Janez Janša založio za kompromis.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također ustraje na vezanju vladavine prava s korištenjem sredstava, a po tom je pitanju najoštriji nizozemski premijer Mark Rutte.





Komentari

komentar

You may also like