Orban želi ograničiti ovlasti Europskog parlamenta

Mađarski premijer Viktor Orban ovu subotu je jasno izrazio da želi ograničavanje ovlasti Europskog parlamenta.

Tvrdi kako nacionalni parlamenti 27 zemalja EU-a trebaju imati pravo zaustaviti procese donošenja zakona u Europskom parlamentu ako, prema njihovu mišljenju, se  jako upliću u nacionalne interese. Tada bi to trebala biti nadležnost državnih parlamenata.

Orban je izabrao istupiti s ovakvom izujavom baš na na Dan neovisnosti Mađarske, kada Mađari slave odlazak posljednjeg sovjetskog vojnika 19. lipnja 1991.

“Europski parlament pokazao je da je došao do mrtve točke u smislu ispunjavanja kriterija europske demokracije”, rekao je tom prilikom Orban, a prenois AFP.

Predsjednik EP-a David Sassoli odmah je osudio Orbanovu izjavu, neizravno rekavši da mađarski premijer pripada onima koji ne vole demokraciju.

Orbanova vlada i stranka Fidesz nije prvi puta u sukobi s EU Parlamentom. Kritičari tvrde da su Orbanov blagi euroskeptizam i konzervativnost zapravo upakirani populizam i demagogija. Za druge, on je heroj koji brani svoju državu od zabrinjavajućih modernih trendova i usuđuje se pričati o problemima bez “dlake na jeziku”.





“Glava prijetnja budućnosti Europe nisu oni koji žele doći ovdje, nego nego naše političke, ekonomske i intelektualne elite koje žele transformirati Europu mimo volje europskih ljudi.” te “Ne možemo dopustiti da se Bruxelles postavi iznad zakona”: to su ranije Orbanove izjave koje ukazuju zašto želi smanjiti moć EU parlamenta.

 

Komentari

komentar





You may also like