Orbanov Fidesz napušta Europsku pučku stranku

Zastupnici Fidesza, mađarskog premijera Viktora Orbana, napustit će klub zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu u srijedu, objavio je Orbanu blizak dnevnik Magyar Nemzet, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Europska pučka stranka, najveća grupacija u Europskom parlamentu suspendirala je Fidesz zbog narušavanja neovisnosti pravosuđa i smanjenja demokratskih standarda u Mađarskoj.

Orban je prije tri dana zaprijetio Manfredu Weberu, vođi EPP-a u Europskom parlamentu, da će Fidesz napustiti EPP, ako se usvoji poslovnik koji omogućuje lakše izbacivanje članica.

Iako je Orbanov Fidesz stavovima vjerojatno bliži Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), u kojima istaknutu ulogu ima u Poljskoj vladajući PiS, ili klubu zastupnika Identitet i demokracija (ID), čiji su istaknuti članovi Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i Liga Mattea Salvinija, mađarski čelnik dugo je odbacivao mogućnost napuštanja EPP-a, znajući da članstvo u toj obitelji jamči veći utjecaj na rad Europskog parlamenta i Europske komisije.

Europska pučka stranka pak također nije još izbacila Fidesz, između ostalih, zbog 11 zastupnika te stranke u Europskom parlamentu koji mogu u, nekim trenucima, značiti i prevagu.

Komentari

komentar





You may also like