Orbanova pobjeda u Mađarskoj i nova glavobolja za EU

Nakon 80-ak posto pobrojenih glasova mađarska vladajuća koalicija ima 50, a oporbena koalicija 41 posto osvojenih glasova

Umjesto eksperimenta, Mađari su se odlučili za kontinuitet i stabilnost vlasti. To je sigurno pametna odluka većine biračkog tijela te zemlje s obzirom na aktualnu – krajnje složenu i neizvjesnu geopolitičku sliku Europe, poglavito njenog istoka.

Trenutačni, a sasvim sigurno i budući mađarski premijer Viktor Orban ima itekako razloga za veselje, čak i za trijumf. U izrazito složenim (geo)političkim prilikama i permanentnim sukobima s Bruxellesom, vladajuća koalicija Mađarskog građanskog saveza (Fidesz), kojoj je na čelu Viktor Orban, i Kršćansko-demokratske narodne stranke, komotno je pobijedila na parlamentarnim izborima.

Prema podacima koje je objavila Nacionalna izborna komisija (NVI), pobrojano je oko 77 posto glasova, a koalicija Fidesz-KDNP osvaja 50 posto glasova, prenosi turska agencija Anadolu.

Nju slijedi koalicija Ujedinjeni za Mađarsku, koju čine Demokratska koalicija (DK), Jobbik, Momentum, Mađarska socijalistička stranka (MSZP), Mađarska stranka zelenih (LMP) i stranka Dijalog za Mađarske (PM). Ona osvaja 41 posto glasova, dok ekstremno desna stranka Naša zemlja (Mi Hazank) osvaja 7 posto glasova i imat će najvjerojatnije 7 zastupnika u parlamentu.

Prema ovim rezultatima, Orbanov FIDESZ trebao bi dobiti 135 mandata od ukupno 199 koliko ih ima mađarski parlament.





Koalicija Ujedinjeni za Mađarsku imat će 57 zastupnika.

Kako navodi medij DW mađarski premijer Orban proglasio je pobjedu u nedjelju nakon što su prijevremeni rezultati na nacionalnim izborima u zemlji pokazali snažno vodstvo njegove desne stranke Fidesz. Navedeno je kako sa 75% pobrojenih glasova, Orbanova koalicija osvaja 54,5% glasova prema 34% za šest-stranački oporbeni savez.

Oporbeni savez United For Hungary kasnije je priznao poraz.





 

Komentari

komentar

You may also like