Orbanu, “Trumpu prije Trumpa”, prijeti promjena odnosa sa SAD-om

Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu prijeti stroži tretman američke administracije predvođene Joeom Bidenom.

Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon bio je oduševljen politikama Viktora Orbana te ga je prozvao “Trumpom prije Trumpa”.

Orban je i 2016. podržao Donalda Trumpa na izborima.

Godinu dana kasnije poistovijetio se s njegovim sloganom “Prvo Amerika”. “Mi kažemo isto: Prvo Mađarska, a onda svi drugi”, rekao je Orban.

Orban je pozdravio što se Trumpova administracija, u usporedbi s Obaminom, nije miješala u mađarsku unutarnju politiku.

Orban je u rujnu rekao da bi ponovni Trumpov izbor bio najbolji ishod za srednju Europu i hvalio se što ga je aktualni američki predsjednik nazvao u listopadu.
Desničarski mediji u Mađarskoj su tijekom američke izborne kampanje Bidena predstavljali kao komunista i marksista.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sziijarto optužio je Bidena za licemjerje te ga je prozivao za korupciju zbog afere njegova sina Huntera u Ukrajini.

“Orban je procijenio da bi političko ulaganje u Trumpa moglo stvoriti pravi, posebni odnos”, rekao je Agoston Mraz, analitičar think thanka Nezopont.

No sav ulog na Trumpovu pobjedu “naštetio je Orbanovoj reputaciji u budućnosti”, rekao je Peter Kreko, čelnik think tanka Political Capital.

Orban nije žurio čestitati Bidenu, ali naposljetku ipak jest, ali na “uspješnoj predsjedničkoj kampanji”.

Orbanovo prihvaćanje Bidenove pobjede i odmicanje Trumpa analitičari vide kao zauzimanje pragmatičnog pristupa.
Lupeži

Biden je u kampanji doveo Mađarsku u kontekst uspona totalitarnih režima, zbog čega ga je oštro kritizirao mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Vidimo što se događa posvuda, od Bjelorusije do Poljske i Mađarske i uspona totalitarnih režima u svijetu. Ovaj predsjednik (Trump) prihvaća sve lupeže ovog svijeta”, rekao je Biden.

Obamina administracija kritizirala je Orbana zbog podrivanja neovisnosti pravosuđa, medija i organizacija civilnog društva.

Također je zabranila ulazak nekoliko mađarskih dužnosnika u SAD 2014. godine zbog optužbi za korupciju.

Izvoz demokracije

Napisi da bi Biden državnim tajnikom mogao imenovati Anthonyja Blinkena, sina bivšeg američkog veleposlanika u Budimpešti, sugeriraju da će Mađarska ostati na radaru.

Šef Orbanova kabineta Gergely Gulyas u četvrtak je ironično podsjetio na američki “izvoz demokracije” kakav su prakticirale administracije prije Trumpove.

Gulyas je naveo da su “loše organizirani izbori” u SAD-u pokazali da je “možda premalo demokracije ostalo kod kuće”.

Komentari

komentar

You may also like