Organizacija islamske suradnje: nema normalizacije odnosa s Izraelom

Turski medij Yeni Şafak objavio je, u utorak, 25. kolovoza, kako je Organizacija islamske suradnje (Organisation of Islamic Cooperation – OIC) izjavila kako odnosi s Izraelom neće biti normalizirani dok ta država ne prestane s okupacijom arapskih i palestinskih zemalja.

To je sinoć izjavio glavni tajnik te organizacije dr Yousef Al-Othaimeen.

„Uspostava normalnih odnosa između članica organizacije i izraelskom okupacijskom državom neće biti postignuta prije završetka izraelske okupacije arapskih i palestinskih zemalja, koja traje od 1967. godine, uključno i Al Quds (arapski naziv za Jeruzalem, op. a.)“, izjavio je Al-Othaimeen. Palestinsko pitanje je ključno kada je riječ o ovoj organizaciji, dodao je glavni tajnik OIC-a.

Kazao je i kako Arapska mirovna inicijativa iz 2002. g. „predstavlja strateški izbor, povijesnu mogućnost i zajednički orijentir, na kojemu se mora temeljiti mirno, pošteno i sveobuhvatno rješenje arapsko-izraelskog sukoba“.

Podsjećamo: spomenuta inicijativa usvojena je na summitu Arapske lige u Bejrutu 2002. g. Njome se predlaže normalizacija odnosa između Izraela i arapskih zemalja u zamjenu za izraelsko povlačenje sa svih područja, okupiranih nakon Šestodnevnog rata 1967. g., pravedno rješenje problema palestinskih izbjeglica i formiranje države Palestine sa sjedištem u Istočnom Jeruzalemu.

Organizacija islamske suradnje ima trajno izaslanstvo pri UN-u i okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska vjeroispovjed. Do 2011. godine zvala se Organizacija islamske konferencije. Sjedište joj je u Džedi (Jeddah), u Saudijskoj Arabiji. Ta je zemlja i glavna pokroviteljica spomenute Arapske mirovne inicijative, oko koje su se godinama na pariškimmirovnim  konferencijama vodili pregovori s izraelskom stranom. Dolaskom Donalda Trumpa na čelo Sjedinjenih Država te su se mirovne konferencije praktički prestale održavati zbog poivlačenja Izraela, koji se vratio svojim prethodnim „tvrdim“ stavovima o palestinskom pitanju, koji se postupno i realiziraju uz potporu aktualne američke administracije, poput onih o priznanju jedinstvenog Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada, ili izraelske aneksije okupiranog dijela sirijske Golanske visoravni.





Komentari

komentar

You may also like