Oružani sukobi u Mijanmaru i uz granicu s Kinom

Sukobi u Mijanmaru traju od početka veljače i već su se proširili po cijelom Myanmaru, posebno na sjeveru zemlje. Svrgavanje demokratske vlade od strane vojne diktature generala, samo je potenciralo već postojeće etničke napetosti i dalo novi zamah brojnim etničkim skupinama koje se bore za autonomiju.

Skupine, često u šumovitim, planinskim i udaljenim regijama se organiziraju protiv vojske. Okupljaju se u paravojnim formacijama pod hijerarhijskim strukturama, dodaju imena novostvorenim “vojskama” i polako se naoružavaju. Prošli tjedan smo pisali o sukobu gdje je cijeli grad 4 dana pružao otpor.

Sukobi su počeli i uz samu granicu s Kinom. Jučer je došlo do oružanog okršaja u gradu Muse, pišu mijanmarski medij Khit Thit, a kao dokaz su priložili fotografije vozila “izbušenih” metcima. Muse je grad kroz kojeg prolazi bitna prometna ruta, ali i plinovodi prema Kini.

Najveći zapadni već mediji već mjesecima imaju problema doći do predstavnika bilo koje strane koji bi prokomentirali recentne sukobe, a to je bio slučaj i ovog puta.

Kina, prvi susjed Mijanmaru i država koja najviše utječe na mijanmarsku ekonomiju i politiku, oprezno i rijetko poziva na smirivanje, ali zasad se ne svrstava na zaraćene strane, već oprezno čeka razvoj stanja. Zbog takve nesvrstanosti Zapad kritizira politiku Kine. Mijanmar, osim što uvozi puno od Kine, nudi Kini i jedini izlazak na Indijski ocean. Osim toga, brojni plinovodi i cjevovodi bitni za Kinu prolaze kroz Mijanmar. Kineska vojska već neko vrijeme gomila vojsku uz granicu kako bi zaštitili plinovode, piše tajvanski TVBS News.

 





Komentari

komentar

You may also like