Oružje iz 3D printera: španjolska policija otkrila ilegalnu “tvornicu”.

Ovog vikenda španjolska policija izvršila je raciju u ilegalnoj “tvornici” 3D oružja na Kanarskom otočju. Osim već “isprintanih” pušaka i pištolja, policija je zaplijenila i 3D printere kojima treba oko 2 minute da izrade cijev oružja. Osim oružja, policija je zaplijenila upute o urbanom ratovanju, terorizmu kao i upute za izradu kućnih bombi. Knjige o nadmoći bijele rase i nacistička znakovlja daju sugerirati da je riječ o ekstremno desnoj skupini.

Ova zapljena otvara sve aktualnije pitanje o 3D oružju. Dok nabavka “normalnog” oružja podliježe regulaciji i nadzoru, barem tamo gdje sustav funkcionira, 3D oružje je relativno jeftino, brzo i skrovito za napraviti. Sve što takvim “proizvođačima” treba je 3D printer koji su sve jeftiniji i digitalni model prema kojemu se dijelovi printaju. Ti digitalni modeli “skidaju” se po internetskim forumima, često su besplatni ili jako jeftini i zapravo su uputa printeru s kojom će printer znati što dalje. Dakle, dovoljan je 3D printer i nekoliko klikova mišem.

Oružja isprintana od takve čvrste plastike zasad nisu pouzdana kao “prava”, ali su itekako smrtonosna. Brojne vlade tek smišljaju kako regulirati ovo područje i zasad nisu naročito uspješne u ograničavanju. Činjenica da će 3D oružja biti sve jeftinija i efikasnija, kao i da je dovoljna soba za proizvodnju, daje veću moć ekstremnim skupinama, nasilnim revolucijama kao i nacionalnom i međunarodnom terorizmu.

 

Komentari

komentar
You may also like