Osamnaestogodišnjak ubio 19 učenika i 2 učitelja u Teksasu; Biden naredio spuštanje zastave u SAD-u

Napad u Uvaldeu, gradiću s 20 tisuća stanovnika sat vožnje od granice s Meksikom, posljednji je u nizu smrtonosnih pucnjava u Sjedinjenim Državama. Napadač je “ubio, na okrutan i sumanut način, 14 učenika i nastavnika”, rekao je teksaški guverner Greg Abbott, prenosi AFP. Novije informacije govore o 19 ubijenih učenika i dva ubijena učitelja.

Osumnjičenik, 18-godišnji Salvador Ramos, također je mrtav, vjerojatno od metaka kojima su policajci odgovorili na napad u osnovnoj školi u Uvaldeu, 130 kilometara od grada San Antonija. Vlasti vjeruju da je djelovao sam.

Američki predsjednik Joe Biden zapovjedio je spuštanje zastava SAD-a na pola koplja na Bijeloj kući i drugim javnim zgradama kao znak poštovanja prema žrtvama pucnjaveDva policajca su lakše ranjena, a djevojčica i jedna starija osoba prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju. Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina. Četrnaest učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi u Parkland na Floridi 2018. godine.

Abbott je rekao da je napadač iz Uvaldea i da je do škole došao automobilom, naoružan pištoljem, a “možda i puškom”. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih petstotinjak i većinski su hipanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa.

Ovaj je mjesec u masovnoj pucnjavi već ubijeno deset ljudi, u trgovačkom centru u Buffalu u državi New York. Za taj je zločin utvrđeno da je počinjen iz rasne mržnje jer su većina žrtava crnci.

Unatoč brojnim masovnim ubojstvima, inicijative i zakonske regulacije s ciljem strože kontrole osobnog naoružanja ne daju rezultate. U zemlji je 2020. više od 19 tisuća ljudi ubijeno vatrenim oružjem, što je porast od 35 posto u odnosu na godinu prije.





Komentari

komentar

You may also like