Osebujni srednjeazijski diktator silazi s vlasti: ‘Donio sam tešku odluku. Vrijeme je prepustiti mjesto mladim vođama’

U Turkmenistanu će se prijevremeni predsjednički izbori održati 12. ožujka, objavilo je službeno središnje izborno povjerenstvo u subotu, nakon što je predsjednik Kurbanguli Berdjmuhamedov nagovijestio da planira dati ostavku. Berdjmuhamedov, 64, vodio je plinom bogatu srednjoazijsku državu od 2006. sa širokim ovlastima i bez stvarne oporbe.

Smatra se da će ga vjerojatno naslijediti njegov 40-godišnji sin Serdar, zamjenik premijera.

Berdjmuhamedov, čiji bi mandat trebao završiti 2024. također je i premijer bivše sovjetske republike i predsjednik gornjeg doma parlamenta.

Berdjmuhamedov: Donio sam tešku odluku

U govoru gornjem domu u petak navečer, Berdjmuhamedov je rekao da je donio “tešku odluku” i odlučio da je vrijeme prepustiti mjesto “mladim vođama” u vođenju države.  Niz promaknuća njegova sina Serdara – koji je bio diplomat, član parlamenta, ministar, pokrajinski guverner – potiče nagađanja da ga predsjednik priprema za svojeg nasljednika.

Poznat kao obožavatelj alabajskih pasa i konja ahaltekinaca, kojima je odlučio posvetiti državne praznike i podići spomenike,  Berdjmuhamedova mediji u bivšoj sovjetskoj republici koja graniči s Afganistanom i izvozi plin u Kinu i Rusiju obično nazivaju Arkadag (Zaštitnik).

Komentari

komentar





You may also like