Osiromašeni Libanon konačno izabrao premijera: Najib Mikati je milijarder koji je već bio premijer

Nakon višesatnih pregovora između članova parlamenta i predsjednika Michel Aoun, u Libanonu je dogovoren izbor novog premijera. Nakon što je pridobio dovoljan broj glasova u parlamentu, izabran je Najib Mikati, prenosi AP.

Najib Mikati je jedan od najbogatijih ljudi u Libanonu. S bratom je pokrenuo građevinski obiteljski posao koji je kroz desetljeća postao jedna od najvećih građevinskih tvrtki na Srednjem istoku. Osim toga, s bratom je osnovao i uspješne telekomunikacije tvrtke.

Mikati je u vrhu politike već dugo. Vršio je funkciju premijera 2005., pa od 2011. do 2014.

Novog premijera čeka težak posao. Libanon je skoro godinu dana bio u političkoj krizi u kojoj su se predsjednik i premijer svađali oko ovlasti. Libanon je i u jednoj od najtežih financijskih kriza koje je vidio suvremeni svijet. Većina vlada i financijskih institucija uvjetovale su pomoć Libanonu time da moraju konačno oformiti vladu. Stoga Mikatija čekaju dugi pregovori, prvo s MMF-om.

Iako Mikati nije službeno član niti jedne stranke ili frakcije, surađuje već dugo s više struktura moći. Ima podršku skoro svih političkih struja u Libanonu, često suprotstavljenih. Podržava ga Hezbollah, ali i bivši premijer Hariri koji, na neki način, predstavlja sunitsku struju. Uz Hezbollah ga podržava i druga velika šijitska frakcija, stranka Amal.

Mikati dolazi iz najbogatijeg sloja ovog izmučenog društva, pa neki kritičari nameću pitanje koliko je u stanju izvući Libanon ako dolazi iz istih struktura koje su sudjelovale u njegovom uništenju. S druge strane, činjenica da ga prihvaćaju različite frakcije može doprinijeti pomirenju i obnovi društva.
 

Komentari

komentar

You may also like