Oslobođeno preko 300 dječaka iz zatočeništva Boko Harama

Više od 300 dječaka, koje je otela islamistička skupina Boko Haram povezana s Islamskom državom, oslobođeno je u četvrtak, piše New York Times.

Dječaci su oteti iz škole u gradu Kankari, području izvan dosadašnjeg djelovanja Boko Harama. Međutim, Boko Haram je ubrzo nakon otmice preuzeo odgovornost. Boko Haram zloglasan je, između ostalog, zbog otimanja djece, a 2014. oteli su 276 djevojčica u Chiboku.

New York Times piše o mogućnosti da je Boko Haram samo preuzeo odgovornost za napad kako bi se povezali s drugim militantnim i kriminalnim grupacijama oko Kankare.

Od 2009., kada je Boko Haram pokrenuo borbu protiv nigerijskih vlasti, poginulo je oko 50 tisuća ljudi, dok je više od 2 milijuna ljudi raseljeno unutar zemlje. Grupa je bila na vrhuncu 2014.-2015., ali je nakon toga njihov utjecaj suzbijen te je predsjednik Muhamed Buhari čak izjavio 2019. da je Boko Haram “tehnički poražen”. Međutim, islamistička skupina izvela je brojne napade u 2020., a krajem studenoga ubili su oko 110 seljaka u Koshebeu.

 

Komentari

komentar





You may also like