Osservatorio Italiano: VIŠE NIKOME NE TREBAJU – ISLAMISTIČKI BORCI IZ EUROPE OSTALI BLOKIRANI

Talijanski portal Osservatorio Italiano objavio je zanimljivu analizu koja se odnosi na promjene vanjske politike EU (poveznica).

U analizi se navodi, kako je, možda kao reakcija na nedavni Brexit, došlo do nekih promjena u vanjskoj politici EU, koje su dovele u pitanje geopolitičke strukture – do sada smatrane kao nezamjenjive. Kreiraju se putovi i paralelne diplomatske strategije, koje će biti sve brojnije i podmuklije, baš unutar tog Saveza koji je izgubio točku oslonca.

Francuska i Velika Britanija se boje ponavljanja libijskog scenarija u Siriji, točnije, premiještanja diplomatske fronte francusko-britansko-američke osovine, na osovinu Mediterana, upravljanom izvana – posredstvom dogovora između SAD-a i Rusije. Ta je promjena postala nužna s obzirom na pojavu novih zahtjeva , a povezana je i s potrebom ograničenja i uništenja fenomena infiltracije terorista unutar granica EU. Nasuprot tome, Pariz i London će, protiv svoje volje, odustati od diplomatskog vodstva po pitanju Sirije, imajući u vidu potrebu razbijanja „Damaklovog mača“ koji visi nad njima zbog potpore koju su u prošlosti pružali pobunjenicima i brojnim borcima koji su došli u Siriju u namjeri rušenja predsjednika Asada.

Ostaje problem rješavanja statusa stranih boraca koji su sada blokirani na Srednjem istoku. Oni vrše pritisak posredstvom svojih obitelji da im se omogući povratak u matične zemlje, međutim, od svojih su vlada dobili negativan odgovor. Mnogi od njih izrazili su i namjeru za suradnjom sa Zapadnim vladama i odsluženja kazne u svojoj zemlji, ali su vlasti blokirale sve mogućnosti pregovora u tom smislu.

Dakle, europski borci (islamisti, op. portala GN.) nemaju drugu alternativu osim umiranja u sirijskim ili iračkim zatvorima, ili, u najboljem slučaju, da surađuju s obavještajnom službom Damaska na neutralizaciji „Islamske države“.

geo
U svezi spomenutih sve brojnijih i podmuklijih paralelnih diplomatskih strategija, talijanski portal navodi kako na scenu stupa medijska kampanja dezinformacija, s ciljem zagađenja i diskreditacije eventualne talijanske uloge u sklopu plana koji bi trebao dovesti do političkog riješenja sirijskog sukoba. Prema lokalnim izvorima s terena, koji čine dio mreže italofila Srednjeg istoka, krajem prošlog tjedna nije bilo nikakvog posjeta šefa talijanske Obavještajne agencije, generala Alberta Manentija sirijskim dužnosnicima, kako je pogrešno prenio beirutski medij Assafir, kao i Gulf News.





Isti izvor objašnjava kako je ta medijska kampanja vođena iz inozemstva, kao jedna vrsta odgovora na postojanje komunikacijskog kanala između Rima i Damaska.

U praksi, ti odnosi – kao i oni između Damaska i Berlina i Damaska i Bruxellessa – nikada u potpunosti nisu bili niti prekinuti, i na neki su način očuvani, posebno glede upravljanja izbjegličkom krizom i borcima –europskim državljanima, ali i infiltracije bivših sirijskih pobunjenika i boraca „IS“ koji su pobjegli od rata.

Navedeni podatak je „izobličen, izmanipuliran i ekstreman“, kao da se željelo inkriminirati i u korijenu sasijeći bilo kakvo „nametanje“ Italije u možda već postojeće pregovore, upravljane od drugih država. Drugim riječima, interes Rima prema Siriji nije se svidio Francuzima i Britancima koji žele ekskluzivitet odlučivanja unutar Europe, usprkos tome što je Italija jedna od europskih zemalja koja je najviše pretrpjela posljedice iseljavanja imigranata, s obzirom da je tranzitna država i obala njihovog „spasa i prihvata“, zaključuje talijanski medij Osservatorio Italiano.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like