Ostalo manje od 5 km do punog završetka jedne cijevi Sjevernog toka 2

Ruski brod Fortuna završava izgradnju jedne cijevi (linija B) baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2. Nakon toga,  brod će najvjerojatnije krenuti u izgradnju dovršetka druge cijevi istog plinovoda skupa s većim brodom-cjevopolagačem Akademik Chersky, koji radi na većim dubinama, ali sa suprotne strane.

Tijekom posljednja 24 sata brod Fortuna položio je 1.000 metara plinovodnih cijevi u njemačkom isključivom gospodarskom pojasu (prije toga završila je sve radove na toj cijevi u danskim vodama), gdje dubina mora ne prelazi 25 metara, a preostalo joj je manje od pet kilometara do potpunog završetka jedne od dviju cijevi ovog ruskog plinovoda. O tome svjedoče podaci navigacijskih portala Marinetraffic i Vesselfinder, kao i pojedini ruski mediji. Očekuje se da bi Fortuna tzv. „zlatni šav“ na liniju B mogla postaviti još ovaj tjedan.

Na drugoj strani, veći i specijalizirani brod Akademik Chersky iz nepoznatih razloga radi vrlo sporo, i u cca mjesec dana radova u danskim vodama na liniji A položio je svega 10 kilometara cijevi, te za dovršetak u danskim i njemačkim vodama mora položiti još 75 kilometara cijevi.

Njemački i danski regulatori izvijestili su da bi se izgradnja Sjevernog toka 2 trebala u potpunosti dovršiti do kraja rujna ove godine.

 

Komentari

komentar





You may also like