Ostavka iranskog ministra vanjskih poslova! Koja je pozadina?

Iranski ministar vanjskih poslova Muhammad Javad Zarif izjavio je kako više nije spreman nastaviti obnašati tu dužnost, a njegovu ostavku potvrdili su u iranskom Ministarstvu vanjskih poslova, priopćila je agencija IRNA.

Neuobičajeno za iranske prilike, Zarif je o ovoj odluci izvijestio na svom Instagram profilu, čestitajući stanovnicima Irana majčin dan, i istovremeno se zahvaljujući svima na potpori u zadnjih 67 mjeseci. Također je od iranske javnosti zatražio oprost za sve svoje propuste tijekom službe.





Prije toga Zarif je izjavio kako ne isključuje oružani sukob s Izraelom i upozorio na „opasni avanturizam“ izraelske vlade koji prijeti ratom u regiji. U gotovo istom se kontekstu obrušio i na Sjedinjene Države.

Podsjećamo: Javad Zarif dužnost ministra vanjskih poslova obnašao je od 2013.g., a upravo je on 2015.g. potpisao „nuklearni sporazum“, zahvaljujući kojem su SAD ukinule sankcije protiv Teherana. Nakon što je Trump jednostrano povukao SAD iz tog sporazuma i iznova vratio stare i uveo nove sankcije protiv Irana, Zarif je kod kuće bio izložen kritikama zbog svoje želje za nastavkom pregovora sa Zapadom.

Reakcije:





Zapadni i bliskoistočni mediji Zarifovu ostavku smatraju neočekivanom.

Reuters Zarifa naziva jednim od „arhitekata“ spomenutog „nuklearnog sporazuma“. U posljednje vrijeme u krugovima oko Zarifa čule su se „glasine“ o njegovoj mogućoj ostavci. Iranski konzervativci su predsjedniku države Hassanu Rouhaniju postavili „minu“ na vanjskopolitičkom planu, u svezi američkog povlačenja iz sporazuma u svibnju prošle godine, dvostruke pozicije Europske unije i njezinih najvažnijih članica, koje, s jedne stane ostaju privržene tom sporazumu, a s druge, nastavljaju optuživati Teheran za nastavak razvoja raketne tehnologije i „agresivno ponašanje“ na Bliskom istoku.

Mediji procjenjuju kako je neposredan povod za Zarifovu ostavku bio „diplomatski incident“ unutar iranskog vodstva. Navodno Zarif nije bio upoznat s posjetom sirijskog predsjednika Bashara Assada u Teheran, u ponedjeljak, 25. veljače, na što se kao naljutio i odmah izvijestio o svojoj ostavci. Tu možda i ima istine, jer je spomenuti način objave ostavke – na Instagramu – posve nesvojstven (pa i ne samo) Iranu, kao izrazito tradicionalnoj i konzervativnoj zemlji. Međutim, jasno je kako su razlozi ostavke puno dublji, a Asadov posjet mogao je biti samo „kap koja je prelila čašu“ i nakon koje je Zarif spoznao da mu je vrijeme na dužnosti šefa diplomacije isteklo.

Washington je izjavio kako nastavlja izučavati priopćenja o Zarifovoj ostavci. Prethodno je državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako „naša politika ostaje nepromjenjena – (iranski) režim mora se ponašati kao normalna zemlja i uvažavati (svoj) narod“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like